I can’t stop thinking about Maris’ and Igor’s summer dinner and the amazing leg of lamb they served for main course. What I reminisce about most, though, is Maris’ carrot chips – they were so beautifully sweet and spicy and definitely one of the loveliest condiments I’ve ever had on my plate. After H and the kids brought home a huge bagful of homegrown carrots from H’s grandparents’ house, I decided it was time to try and recreate (well, almost) Maris’ side dish. Because the carrots I had were so fresh and juicy, I decided not to crisp them up and chose to just honey-glaze and roast them. The flavors, however, were just right. So, without further ado: my rendition of one of the best OKR recipes so far!
// Ma ei saa mitte mingi nipiga peast Marise ja Igori suvedineed ja nende pearoana serveeritud imelist lambakintsu. Mis mind enim kummitab, on Marise porgandikrõpsud – need olid nii imeliselt magusvürtsikad ning ühed mõnusamatest lisanditest, mis minu taldrikule eales sattunud on. Pärast seda, kui H ja lapsed H vanavanemate juurest suure hunniku koduaia-porgandeid koju tõid, teadsin, et on tagumine aeg Marise porgandirooga (peaaegu) jäljendada püüda. Kuna minu porgandid olid imeilusad, noored ja mahlased, otsustasin neile laastudeks lõikamise ja krõbedaks röstimise asemel hoopis vürtsidest ja meest glasuuri teha. Maitsed said aga needsamad, mida sõprade juures nautida saime. Niisiis, pikema jututa: siin on minu tõlgendus ühest OKR’i seni parimast retseptist!
You need:
12 small carrots
½ tsp ground cinnamon
¼ tsp ground cardamom
½ tsp ground coriander
½ tsp ground cumin
1,5-2 tsp of sea salt
¼ tsp of black pepper
½-1 tsp of chili flakes
1-1,5 dl olive oil
3 tsp honey
splash of balsamic vinegar
2 sprigs of fresh rosemary
1-2 cloves of garlic
// Sa vajad:
12 väikest porgandit
½ tl jahvatatud kaneeli
¼ tl jahvatatud kardemoni
½ tl jahvatatud koriandriseemneid
½ tl jahvatatud vürtsköömneid
2-3 tl meresoola
¼ tl musta pipart
½-1 tl tšillihelbeid
1-1,5 dl oliiviõli
3 tl mett
tagasihoidlik sorts palsamiäädikat
2 oksa värsket rosmariini
1-2 küüslauguküünt
Halve the carrots. Throw all the dry ingredients in a bowl (or if they’re not already ground, go ahead and use a pestle and mortar like I did) and mix. Add the honey, oil and balsamico, then add the finely chopped rosemary and pressed clove(s) of garlic. Give the glaze a good whisk until it’s smooth and even. Incorporate the glaze and carrots in an ovenproof dish, cover it with tin foil and bake the carrots at 200ºC until tender. Remove the tin foil 10-15 minutes before taking the carrots out of the oven to allow the glaze to caramelize. Sprinkle the carrots with sea salt flakes and freshly ground black pepper and garnish with a few sprigs of fresh rosemary. Serve as a side dish with a lamb roast or on their own with a fresh and vibrant tzatziki, raita or with some plain old delicious sourcream.
// Poolita porgandid. Viska vürtsid kaussi (või kui nad ei ole veel jahvatatud, valmista glasuur uhmri abil, nagu minagi) ja sega need kokku. Lisa mesi, õli ja palsamiäädikas, siis peeneks hakitud rosmariin ja pressitud küüslauguküüned. Sega glasuur hoolikalt kokku kuni kõik komponendid on ühtlaselt segunenud ja sega glasuur ahjuvormis porganditega kokku. Kata vorm fooliumiga ning küpseta porgandeid 200ºC temperatuuri juures kuni porknad on peaaegu pehmeks küpsenud. Seejärel eemalda foolium ja küpseta porgandeid veel 10-15 minutit, et glasuur saaks mõnusalt karamelliseeruda. Puista porganditele meresoolahelbeid, jahvata peale musta pipart ning kaunista paari värske rosmariinioksaga. Serveeri lamba kõrvale lisandina või eraldiseisva roana koos särtsaka tzatziki, raita või vana hea hapukoorega.
Comfort food at it’s finest – warming, filling and really easy to make. Give it a try and let me know what you think!
// Lisaks sellele, et seda on imelihtne valmistada ja et see on toitev ja tervislik, teeb see ka seest mõnusalt soojaks ja tuju heaks. Proovige järgi ja andke teada, kuidas maitses!
Kindlasti proovin,sest ahjuporgandid on niiii head!
Appppi, miks sellisel kellaajal ma neid porgandeid nägin. Kõlab ja näeb välja väga nomnomm 😋. Aga, kuidas see mesi neil porganditel on? Kas domneerib seda maitset (mulle ei meeldi mesi, aga nt lihamarinaadis on hea 😃)?
ei domineeri üldse, annab lihtsalt magusust vürtside ja soola tasakaalustamiseks. võid vabalt nt. pruuni suhkruga asendada, aga ma ei näe põhjust 🙂
Oh! Ma nüüd olen natuke kurb, et mu üürikodu ahi ei tööta viimasel ajal nii nagu peaks. Su beebitoidu porgandid juba nägid head välja aga need näevad veel topelt head välja! 🙂
Katsetan kindlasti :),njam!!
Mmmm… Kui head need välja näevad! Ma armastan selliseid lihtsaid retsepte!
Palun hautiseretsepti ka millalgi 💋😇
tuleb-tuleb! :*
Miiu, aitäh sulle järjekordse suurepärase retsepti jagamise eest! Tegin neid porkse eile ja sõin mõnust mõmisedes üksi peaaegu kõik ära. Kuna kodus oli porgandivaru üsna otsakorral, panin vormi ka lahke käega bataati ja seegi sobis hästi.
Eriti meeldivaks muutis selle roa mu jaoks koriandri ja vürtsköömnete õrn maitse ja kuna avastasin enda jaoks hiljuti india toidud, lähevadki eelmainitud vürtsid kenasti kaubaks:) Nii et kui sul veel mingeid indiapäraseid retsepte varrukast võtta on, siis anna aga tuld, palun!
Veel olen sinu näpunäidete järgi korduvalt valmistanud mango ja karriga lihapalle, baklažaanipastat ja pasta bologneset ning kõik need on alati väga maitsvad saanud, seepärast ma neid ikka ja jälle teengi:)
Lähiajal proovin kindlasti ära ka bulgurihautise ja chili con carne ja tulen siis jälle sulle kiidulaulu laulma!:D
Sa oled nii tore! Suurim rõõm nii ilusast tagasisidest, aitäh! Proovin oma kodu- ja tööelu normaalse inimese kombel paika saada ja siis hakkan jälle rohkem kokkama ja pildistama ja üles kitjutama. Bulgurihautis, muide, on amaaaazing 😉