The last instant restaurant of the budget round was held at Tuuli and Rasmus’ place. Their restaurant is called “Taim”, which is a play on words – the word its means “plant” (but is also a part of the word “vegetarian” in Estonian) and is pronounced “time” as in “we’ve got time”. Pretty clever. Our hosts sort of put a challenge in their challenge (so they could challenge while they challenge) – not only did they have to stick to a 45€ budget, they also chose to cook all-vegan dishes. Vegetarianism and veganism are lifestyles that are very close to Tuuli’s heart and I’m so glad she chose to serve us meals she knows and loves. You have no idea what an eye-opener their dinner was!
// Säästuvooru viimane dinee toimus Tuuli ja Rasmuse juures. Nende nutika nimega kodurestoranis pakuti 100% vegan eineid – nagu 45€ eelarve raames kokkamine juba iseenesest suur väljakutse poleks, otsustasid meie võõrustajad ülesande veel pügala võrra keerulisemaks teha ja serveerisid meile igasuguse loomse tooraineta sööki. Taimetoitlus ja veganlus on Tuulile väga südamelähedased teemad ja mul on nii hea meel, et ta otsustas meile valmistada roogasid, mida hästi tunneb ja palavalt armastab. Te ei usu eluilmaski, milline hariv ja silmaringi avardav kogemus seekordne kodurestoran oli!
The table setting was gorgeous as always – Tuuli had thrifted these gorgeous yellow candle holders and arranged the rest of the table (including the menus) accordingly. Very elegant, light and minimalist. Love-love-love it!
// Lauakate oli kaunis, nagu alati – Tuuli oli sekkarist sellised imekaunid kollased küünlajalad skoorinud ja sättis ülejäänud lauakatte (k.a. menüüd) nende järgi. Väga elegantne, kirgas ja minimalistlik. Väga-väga-väga meeldis!
Like I said, the menu consisted of all-vegan dishes – a tomato and lentil soup for entrée, burger and fries for main and a rhubarb trifle for dessert.
Our beautiful hostess and her little angel Arabella. I brought Tuuli flowers, but Arabella claimed them and refused to hand them over. The kid sure can appreciate the little things in life. 🙂
// Meie imekaunis võõrustaja ja tema väike nunnupirukas Arabella. Ma viisin Tuulile kimbu lilli, aga Arabella võttis need hoopis endale ja keeldus neid tagastamast. Mis ma oskan öelda – tubli laps, kes ilu oskab hinnata. 🙂
A boring old lentil soup? Nope, especially not with all the cool condiments that truly elevated the dish. Sundried tomatoes, stir-fried slices of chili and garlic, roasted coconut flakes and sesame seeds. Tasted great, looked even better. See for yourselves:
// Tavaline, igav tomati-läätsesupp? Kindlasti mitte, eriti arvestades, milline lahe lisandiassortii lauale pandi. Päikesekuivatatud tomatid, pannil krõbedaks praetud tšilli- ja küüslauguviilud, röstitud kookoslaastud ja seesamiseemned. Maitses suurepäraselt ja nägi imeilus välja. Vaadake ise:
Errr… what?
// Ee… midah?
The kids had their very own table. How sweet is that?
// Põnnid said endale päris oma laua. Kui armas?
A vegan, nacho-crusted burger (made with beans and potato) with slices of homemade bread, vegan cheese, vegan mayo, pickle, lettuce and red onion. Now this was a truly filling meal. Not only because the burger was divine, but also because I had to swallow a big old chunk of pride and admit I had been wrong about both vegan cheese (that thing tastes EXACTLY like regular dairy cheese!) and mayo. It was simply out of this world. The fresh fries were crispy and I literally licked the ramekin clean of the homemade tomato sauce (the one free ingredient Tuuli had in store from last summer). Yum!
// Nachodega paneeritud vegan-burger (ubadest ja kartulist) kodukootud leivaviilude, veganjuustu, veganmajo, marineeritud kurgi, salati ja punase sibulaga. Küll see oli alles kõhutäis! Mitte ainult sellepärast, et burger oli jumalik, vaid ka seetõttu, et pidin suure maitsva suutäie sõnu sööma ja tunnistama, et olin veganjuustu (see kraam maitseb TÄPSELT nagu harilik piimast valmistatud juust!) ja -majoneesi osas rängalt eksinud. See oli lihtsalt ebamaine. Friikad olid krõbedad ja ma sõna otseses mõttes lakkusin kausikese tomatikastmest (mis oli Tuuli üks tasuta koostisosa, mille ta ise eelmisel suvel tomatitest valmistas ja purki pani) puhtaks. Nom!
Give a girl a tiny drop of wine and a ton of good food and she’ll most certainly be ecstatic!
// Andke inimesele tilluke tilk veini ja ilgelt palju hästi süüa – lüüriline meeleolu garanteeritud!
Vegan trifle. From the bottom to top: fresh strawberry jam, bits of rhubarb cake, crème anglaise and whipped (soy) cream. On top were chopped almonds roasted with sugar and cinnamon. Again – it was to die for!
// Kihiline vegan-magustoit. Alt üles: maasika toormoos, rabarberikoogi tükid, vanillikaste ja (soja)vahukoor. Kõige peal olid suhkru ja kaneeliga röstitud mandlid. Taaskord – see oli lihtsalt imetabane!
Coming soon: The video episode of Taim. 🙂
// Peagi eetris: Videoepisood kodurestoranist Taim. 🙂
Sa oskad nii kaasahaaravalt ja õhinaga kõigest kirjutada, et lausa lust on lugeda! 🙂
See on mulle hiigelsuur kompliment, aitäh! 😍
Aga palun 🙂
Majoneesiga olen ka juba tuttav, aga Juust.. No ei saa teiste sõnu uskuda, vaja ise proovida 😀 poes müüdavad taimse rasva juustud on küll jäledad plus jubedasti ebatervisliku. Igatahes, kuigi ma ei usu sellesse elustiili, oleks ülipõnev üks selline dinee läbi teha, eriti nii ilus, olen kade.
PS Ellil kroon ikka peas 😀
Majoneesi tegi Tuuli ise, aga juust oli vist… kookosõlist? Ei mäleta. Kõik proovisid ja kinnitasid, et maitseb nagu päris või pareminigi – isegi maailma suurim veganluse skeptik H. 😀
Vb fänssidest poodidest saab ka häid juuste siis 🙂 ma kursis ainult nende jäledustega tavapoodidest nimega juustulaadne toode hüdrogeenitud taimsest rasvast juustulaadsete lõhna- ja maitseainetega vms 😀
Vaata, Tuuli linkis seda juustu siin 🙂
Tuuli siinpool kaasa rääkimas. Mina kasutasin järgmist vegan juustu (müüakse isegi Prismades): http://www.wilmersburger.de/en/products/details/slicesclassic
Pakil midagi hullu küll kirjas. Tervislikkusest toode ei pakata, aga ilmselt ühegi juustu puhul ei olegi mõtet seda taga ajada. Mina isiklikult jätaks burksil üldse juustu ära, aga kuna eesmärk oli pakkuda võimalikult “ehtsat” burgerit, on selline vegan alternatiiv ideaalne lahendus 🙂 Ja maitse osas on see tõesti hea!
Aga vegan juustu annab ka ise teha, hea retsept, Cheddar tüüpi juustust, on siin: http://www.taimetoit.ee/2013/09/vegan-cheddar-juust-kookospiimast-sulab.html
Aitäh ilu komplimendi eest ka!
Teine lause peaks välja nägema selline: Pakil midagi hullu küll kirjas POLE. (Üks sõna jäi puudu).
Ei saa kohe mainimata jätta, et Te olete kõik nii ebamaiselt kaunid ja ilusad inimesed! 🙂
Ja lisaks mainiksin taaskord samuti ära su kaasahaarava kirjutamisoskuse! 🙂
PS! Tee oma ülimalt armsatele lastele minu poolt suur pai ja kallistus- nad on niii niiii armsad :)))
You’re all so beautiful and glamorous!!
Nii hea pilt on see Tuuli paraadportree, kompa toimib ülihästi
Mmm mis mõnus ja ilus ning isuäratav õhtusöök teil kindlasti taas oli 🙂 Sinu kirjutamisoskus on tõesti kuldaväärt, sest tahaks lugeda alati aina rohkem ja rohkem, mis iganes postitusest siis juttu poleks 🙂 Su juuksevärv ja soeng on fantastiliselt ilus, ise olen samuti suur triibutatud juuste fänn 🙂
Sa särad aina rohkem, ilus inimene 🙂
Palun lahkesti, et sa lahkesti paluksid, et Tuuli lahkesti burksiretsepti jagaks! (kui see pole liiga palju palutud)
Tuuli on nii lahkekene, et on kindla peale nõus 🙂
Jään ootama! ^^
Ooo, muidugi olen ma lahke ja jagan burksi retsepti suure rõõmuga. Kahjuks mina lühikest juttu teha ei oska.
Kuna ma teen enamus toite tunde järgi, siis kogustest ei ole mul õrna aimugi. Tsiviliseeritud retseptist on asi kahjuks kaugel, tegemist on pikaaaa mulaga 🙂 aga ehk ajab asja ära!
Kotlet koosnebki: keedetud põldoad + keedetud kartulid (kartulit veidi vähem, uba rohkem). Saumiksriga mikserdades saab hea ühtlase massi. Maitse järgi lisasin juurde väga peeneks hakitud sibula ja küüslaugu, soola pipart kindlasti ka. Sellist massi annab ilusti kotletiks vormida. Et saada tihkem mass (“tugevam kotlett”, võib alati lisada riivsaia või -leiba, mõnd head täisterajahu, aga otseselt pole vajadust.
Vormid parajad pätsid (mitte liialt paksud, siis jäävad krõbedamad), paneerid need tortilla krõpsudes, mis on eelnevalt purustatud (näiteks köögikombainis). Mina praadisin kotletid kuumal pannil oliiviõlis kuldpruuniks. Siis tõstsin pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning igale asetasin peale vegan juustu viilu. Ca 10-15 min 200C ahjus ja juust peaks olema sulanud (vegan juust sulab vähem intensiivselt, kui tavaline). Kotlettide ahjust läbi laskmine muutis need kahjuks kergesti lagunevaks, pidin neid kahe labidaga, Mirjami abiga, ühes tükis leiva peale tõstma. Edaspidi ma väldin nende ahjus üleküpsetamist ja juustu sulatamiseks mõtleksin muu skeemi.
Burgeri “saia” osa on enda tehtud rukkileib (kodust, ehtsa juuretisega küpsetatud leiba, saab juba igast suuremast poest). Superhästi sobib ka mõni hea poest ostetav täisterakukkel.
Pintseldad leivaviilud oliiviõliga üle ning röstid ahjus parajaks (mitte liiga krõbedaks ja kuivaks, muidu litsub hiljem kotleti, burgeri lõikamisel, laiaks. Burgeri pealmine leivaviil võiks peenem olla ja alumine paksem, siis on parem seda noa ja kahvliga hekseldada.
Vegan majoneesi retsepti puhul suunan julgelt taimetoit.ee lehele: http://www.taimetoit.ee/2015/02/minu-lemmik-taimne-majonees.html, seal on korralik retsept, mina tegin lõppkokkuvõttes ikka tunde järgi, lisasin palju rohkem mahedat teralist sinepit, veel panin tükeldatud marineeritud kurki.
Burgeri vahele läks ka rohelist salatit, tomativiile, punast sibulat, marineeritud kurki.
Sealtsamast taimetoit.ee lehelt saab mitmeid suurepäraseid taimsete kotlettide retsepte. Olen enamusi neist teinud, aga mu lemmik on ikka seesama põldoa-kartuli oma. Pehme ja hõrk.
Ilmselgelt sai see pikk jutt nüüd liiga lohisev ja keeruline… loodan siiski, et katsetad järgi ning ei pettu 🙂
Tuuli
Suurepärane, olen absoluutselt tänulik!
Sir Thanks-a-lot (inspireerituna Miiu tänase postituse pealkirjast)
Ma olen üks neist natuke klappidega inimestest, kes arvas väga pikalt, et taimetoitlus on salati söömine.
See menüü tundub niii isuäratav ja põnev, et tahaks isegi proovida :).
Teil on ikka väga äge seltskond koos ja ootan juba huviga videot 😉
Nii äge, et viitsite niimoodi neid õhtusööke teha 🙂 Sorry, et veidi loll küsimus, aga kas see 45 eurot on kogu söögi maksumus või inimese kohta kõik road kokku? Kui kogu kamba peale, siis mitu inimest õhtusöögist osa sai?
Õhtusöök 8-le, kusjuures ei tohi ükski käik ületada 15 eur – nii ei saa, et magustoit on 5 ja pearoog selle arvelt 25 🙂
Ootan ka huviga videot;)
see Tuuli paraadportree on kõige ilusam ja idüllilisem pilt in the history of ever!
See veiniklaasiga pilt Sinust nii kaunis ja.. positiivne.
Kommenteerisin hetkel pigem selle mõttega, et öelda, lahe, et Tuuli (kes näeb imehea välja) tegi teie ettevõtmises just niiöelda midagi teistsugust! Näppan ka ülaltoodud retsepti ning proovin järgi teha 🙂
Tere! Aga kust saab osta soja-vahukoort ja kas see maitseb pea sama hästi kui tavaline? 🙂
Külalised ütlesid kui ühest suust, et sojavahukoor on parema maitsega, kui lehmapiima oma.
Tervisetootega tegemist küll pole, aga hea alternatiiv, kui on näiteks laktoositalumatus või lihtsalt loomset toodet ei taha.
Kahjuks liiga paljudes poodides seda saada pole, kindlasti leiab sojavahukoort Prismadest. Selveris on aegajalt ka olnud. Maksimarketiski olen silmanud. Paki hind on ca 1,50eur. Kappi võib seda mitu pakki varuda, kuna säilimise aeg on pikem, kui tavalisel koorel 🙂