The most idyllic summer night of the year was spent at Maris’ and Igor’s summer dinner in Haapsalu. Not only is dining right behind the castle walls superb in terms of location, location, location – our dinner party was accompanied the annual blues festival so the whole ambiance was simply out of this world. I swear I could’ve starved and still felt blessed, but lucky for me, our hosts had prepared three fabulous courses for us, one of which just so happened to be my favorite main of the whole entire summer round. I still think of that succulent melt-in-the-mouth (and local!) lamb shank every single time I get hungry…
// Selle suve konkurentsitult sumedaima suveõhtu veetsime Marise ja Igori suvedineel Haapsalu lossimüüri ääres. Vähe sellest, et Marise vanemate suvekodu location, location, location on suurepärane, mängis õhtusöögile taustaks ka Augustibluus ja kõik oli lihtsalt enneolematult mõnus, idülliline ja zen. Ma oleks võinud selles õhkkonnas nälga ka jääda ja ikkagi rahul olla, aga minu suureks õnneks olid meie võõrustajatel meile siiski varuks kolm suurepärast käiku, s.h. seni (minu hinnangul) parim pearoog. Sellest vapustavast (kohalikku päritolu!) lambakoodist mõtlen tänaseni iga kord, kui kõht korisema hakkab… Sellest, mida Maris ise oma suverestoranist ja selle telgitagustest kirjutab, saate täpsemalt lugeda SIIT ja otseloomulikult valmib Haapsalus kogetust ka üks korralik vlog. Otsustasin, et ei näe nende kärpimisega edaspidi ülearu vaeva, sest… milleks? Teile näivad pikemad videod meeldivat ja meil endilgi on kunagi aastate pärast tore vaadata, millist rumalat ila me suust välja ajasime toredat kvaliteetaega me teineteise seltsis veetsime. 🙂
Maris’ menus were made from the pages of an old children’s cookbook (which she had thrifted for the occasion) and everything was handwritten and illustrated by Maris. 🙂
// Marise menüüd olid tehtud vana laste kokaraamatu (mille ta spetsiaalselt selle õhtusöögi jaoks sekkarist leidis) lehtedest ja kõik oli Marise poolt käsitsi kirjutatud ja illustreeritud. 🙂
The kids are allright. :’)
// Jumala korras poisid. :’)
For entrée we were served a watermelon salad with tomato, avocado, fresh mint, toasted nuts, goat cheese and cumin. Fresh, healthy, vibrant and summery – the way I like my entrées! The idea of serving it on a whole slice of watermelon is brilliant. 🙂
// Eelroaks serveeriti meile tomati, avokaado, värske mündi, röstitud pähklite, kitsejuustu ja vürtsköömnega arbuusisalatit. Värske, tervislik, särtsakas ja suvine – täpselt selliselt ma oma eelroogi armastangi võtta. Ma ei saa mainimata jätta, et salati tervel ümmargusel arbuusiviilul serveerimine on minu meelest ääärmiselt nutikas. 🙂
In stead of using boring old bamboo skewers, Maris and Igor threaded the vegetables onto hyssop sprigs. Again: brilliant!
// Igavate bambustikkude asemel ajasid Maris ja Igor köögiviljad hoopis iisopivarte otsa. Jälle geniaalne!
Igor had created a gorgeous blackcurrant and white wine marinade in which he let the shank soak for 24 hours before slow-roasting it (together with sprigs of rosemary and whole cloves of garlic) for 6 hours. Words cannot describe how good it was. Seriously! Best goddamn lamb man has ever tasted. That Igor of ours is a genius! The meat was served with a side of spicy carrot crisps (my favorite!), haricots verts (with garlic, olive oil and parmesan – is there any other way?), a minty tzatziki-kind of dressing and vegetable skewers. Like I said – best main so far!
// Igor oli mustsõstardest ja valgest veinist suurepärase marinaadi keetnud ja asetas kohalikku päritolu lambakoodi sellesse ööpäevaks marineeruma, misjärel see (koos rosmariiniokste ja küüslauguküüntega) madalal temperatuuril kuus tundi küpses ja seeläbi sõnulseletamatult fantastiliseks sai. Ma ei tee nalja – see meie Igor on täielik geenius! Liha kõrvale serveeriti vürtsikaid porgandikrõpse (mu lemmikud!), aedube (küüslaugu, oliiviõli ja Fortega – kas muudmoodi on üldse võimalik?), mündise tzatzikilaadse kastme ja köögiviljavarrastega. Nagu öeldud – siiani parim pearoog!
Maris assigned us to think of a summery cocktail to go with her dessert and Barbara thought of watermelon mojitos so that’s what we prepared. There’ll be footage of us bar tending in the upcoming vlog. 😉
// Maris andis meile koduse ülesande (kutsehaigus…) magustoidu kõrvale mõni suvine ja marjane kokteil välja mõelda ning Barbaral tuli idee valmistada arbuusimojitosid. Peagi ilmuvas vlogis võib näha meid Barbaraga tohutuid baaridaamiandeid demonstreerimas. 😉
Aren’t they simply beautiful?
// Kas need pole mitte imekaunid?
Give a girl (the chance to make herself) a watermelon mojito and she’ll light up like a neon sun. 😀
// Anna tüdrukule (võimalus endale valmistada) arbuusimojito ja ta lööb särama, nagu väike neoonpäike. 😀
A healthy and tasty (best combo ever!) dessert – a berry tart with a base made of oatmeal and dates and a filling of coconut cream and greek yoghurt. On top? A truckload of delicious berries and some lemon thyme sugar. Beautiful!
// Tervislik ja maitsev (parim kombo ever!) magustoit – le suvetort. millel põhjaks datlid ja kaerahelbed ning täidiseks kookoskreem ja Kreeka jogurt. Katteks? Veoautokastitäis imelisi marju ja natukene sidruntüümianiga suhkrut. Kaunis!
Ooo, seda koogi retsepti tahaks ;P on see kuskil neti avarustes saadaval?
koogiretseptile on link minu enda blogis 🙂
No seda vlogi ei suuda küll ära oodata!
Kusjuures olin üle maeiteamitmeaasta täpselt samal ajal Haapsalus kui teiegi. Jalutasime parasjagu vanalinnas ringi, kui sa Instasse oma jalutamise pilte panid 🙂 Lootsin täiega sind kohata (ja aina mõtlesin, et kas ma julgeks tere ka öelda :D), aga no ei juhtunud samadesse kohtadesse 🙂
julged jah!!! ja et oleks öeldud, kui kunagi kohtume 🙂 vlog tuleb varsti!
Ma lihtsalt pean ütlema, et lisaks sellele, et sa ise oled ilus nagu lill, on su sõbrad kah ilusad 😀 no päriselt, Barbara on mu meelest nii kaunis naine 🙂 (sorri veits imeliku kommentaari pärast :D)
täiega legit kommentaar – nad on tõõõõõesti imeilusad! tõelised Naised – kaunid, targad, iseseisvad, osavad, hoolivad ja superandekad kokad 🙂
Oh appi, kui vesiseks suu muutus. Ja silmad ka, et ise ei oska…
Tuleb õppida!
harjutamine teeb meistriks 🙂 ausalt!
Arghh! See kõik näeb ja kõlab nii imehästi!! Kõht hakkas kohe korisema. Te olete kõik ikka väga fantastilised!
suur aitäh, pai 🙂
See menüü kujundus nii seest kui väljas on lihtsalt ülilahe 🙂
minu meelest ka :)))
Ma väga suur laste fänn ei ole (sorri), aga sinu blogi käin ikka regulaarselt vaatamas.. just selle kulinaarse poole pärast 🙂 Ja just nende OKR postituste tõttu. Taaskord väga vinge ettevõtmine! Tunnen ainuüksi läbi kuvari selle lambakoodi aromaati ja mõttes sõin pool praadi üksi ära.. 🙂
ära vabanda – ma ka ei ole 😀 armastan pigem ainult isiklikke ja sõprade omi… ja kulinaarentusiast minus punastab ja tänab sind lahkete sõnade eest. ja see lammas… mmmm… mul jälle ila põlvini…
Kuidas lapsed end nendel dineedel üleval peavad? 🙂
väga hästi! neile on alati mõeldud – enamasti on kõigil (ka lastetutel) mingeid mänguasju kodus ja ise võtame ka kaasa. lisaks pannakse neile valmis söögid jne. no tublid lapsed on muidugi ka, ei saa salata 🙂 kõik ju omad, tädid ja onud hüpitavad, nunnutavad, löövad patsu, ajavad taga… mis elul nii viga?
Mmm.. Nüüd tuli isu see lambatükk oma sügavkülmikust välja koukida ja maitsvaks roaks valmistada…peabki ju nagunii uuele kraamile ruumi tegema 😉 aitäh tõuke eest
Imeline ettevõtmine see teil, imelised inimesed!
see on sul hea mõte! ma olen seni vähemalt ülepäeviti Igori lambast mõelnud ja ila kurku tõmmanud. aitäh, imeline blogilugeja. sa teed mu meele nii heaks. vabanda, et vastamine nõnda kaua võttis…
See menüü on nii vahva. 😀 Igatahes ma nüüd lähen kööki endale arbuusimoijto laadset valmistama ja hakkan su viimati lisatud vlogi vaatama. 😉
praeguseks hetkeks on ilmunud juba mitu-mitu vlogi ja ma pole sulle ikka veel vastanud. häbi mul olgu! kas mojito tuli hea? kalli!
Mnjaa, no ei ole sõnu, super seltskond ja uskumatud toidud ja ideed
minu meelest on meil ka kõik super, kui ma tohin meie ühist saba ise natukene kergitada. aitäääähhh!