Ma olen vist ainus, kes möödunud koroonakevadel ühtegi potisaia ahju ei pannud ega hapusaiajuuretisele õhtuti muinasjutte lugenud? Ma olen üsna laisk kokk ja miski, mis nõuab planeerimist ja ettevalmistust, ei ole enamasti minu mõõtu projekt. Minu kättevõtmise latt on kuskil seal kapist suvalisel hetkel kuivpärmipaki haaramise kandis ning kuna mul juhtumisi ON maailma parima laisa looma saia retsept, kavatsen ma sellele truuks jääda. See saiaretsept on mind saatnud mitmetel õhtusöögipidudel ja OKR’idel. Seda saia on kastetud krevetileemekesse, sellega on tehtud bruschettasid, ta on kandnud kõiksugu erinevaid määrdeid ja pannud lugematul arvul inimesi küsima, kas ma SELLE SAIA tegin KA ise või? Ma ei ole kunagi tahtnud tunnistada, et see on ilgelt lihtne ja lollikindel. Muidu nad äkki ei imetleks mind enam sedasi. Olen tahtnud retsepti kiivalt endale hoida nagu Gollum sõrmust, et keegi teine ei oskaks nii head saia teha, nagu mina…
Aga nüüd on küll aeg saiafassaadil langeda lasta, sest ükski oma ligimestest lugu pidav inimene ei hoia nii head retsepti kiivalt enda teada. Niisiis:

Vaja läheb:
5 dl sooja vett
3 sl suhkrut
1 pk kuivpärmi
1/2 sl soola
3 sl oliiviõli
ca 12-14 dl nisujahu (lõplik kogus selgub protsessi käigus, vt kirjeldust allpool)
Soovi korral:
jahvatatud kardemoni
45 min vees leotatud ja nõrutatud rosinaid
või
päikesekuivatatud tomateid, oliive ja maitseürte
ja
seemneid saiale puistamiseks
Tee nii:

1. Sega suures kausis kokku vesi, õli ja suhkur.
2. Lisa 6 dl jahu, millele on lisatud pakk kuivpärmi, ning sega tainas ühtlaseks. Lisa vähehaaval juurde veel 6 dl jahu, mille sisse on segatud sool. Sool tuleb veidi hiljem mängu nimelt seetõttu, et pärm ja sool ei ole kuigi head sõbrad ja viimane võib hakata esimesele kaikaid kodaratesse loopima.
NB! Ära alahinda jahvatatud kardemoni mõju värskele kodusaiale. Eriti, kui teed magusat saia. Proovi kindlasti poole kuni teelusikatäie kardemoniga ka.
3. Sõtku nüüd, nagu sõltuks sellest sinu isamaa tulevik* – mida rohkem sa nisujahutainast väntsutad, seda rohkem areneb selles gluteeniniidistikku, mis su saiadel kerkida aitab. Siin on jube hea, kui on lauamikser, aga ei kuku sul ka käed otsast, kui kahe saia jagu tainast käsitsi sõtkuma pead – see käib päris ruttu ja maandab terve hulga koroonaisolatsioonis kogunenud pingeid *nätaki*. Tainas peaks kausi külgedelt lahti tulema ja pehme palli moodustama, mis su sõrmede külge ei kleepu – lisa vähehaaval jahu ja sõtku, kuni jõuad siidise tulemuseni. Parim konsistents on selline, mis on JUST kausi külgedelt lahti hüpanud ja on ehk piiiisut kleepuv, kuid tuleb siiski käte küljest enam-vähem viisakalt lahti ja on töödeldav. Siis ei jää sai kuiv.
* Aga ei sõltu. Su isamaa tulevik sõltub su koduspüsimisest. Aitäh, et kannad hädavajalikel poeskäikudel maski, jätad ära kogunemised ja hoiad distantsi!
4. Puista taina pinnale jahu, kata kauss puhta rätikuga ja aseta ca 35-40C elektriahju soojenema. Nii kerkib tainas kiiremini kui toatemperatuuril. Aga ära teda sinna päris ära unusta – päris kindlasti ronib ta kausist välja, kui talle vahepeal pilku ei heida. Umbes poolest kuni kolmveerand tunnist peaks enam kui küll olema. NB! Ahjud on erinevad ning pöördõhk üldiselt ahju kontrollpaneelil määratust veidi kuumem. Ole ettevaatlik, et sa oma pärmseeni kergitusfaasis surnuks ei kuumuta!
5. Kummuta tainas kausist jahuga puistatud tööpinnale ning jaga kaheks. Rulli kumbki osa ca A4 suuruseks ristkülikuks. Kui otsustasid teha rosinasaia (ja ausalt ka, ära tule mulle rääkima, et sa ei armasta rosinaid, kui sa ei ole proovinud SEDA rosinasaiaretsepti), on nüüd õige hetk need lahke käega lahtirullitud taignale puistada. Sama käib hakitud päikesetomatite ja oliivide ning maitseürtide ja milleiganes kohta, mida tahad saiale lisada. Improviseeri! Siis rulli tainas pikemast servast kokku, voldi rulli otsad kenasti pätsi alla ümaraks, ja aseta siis rullid, „liitekoht“ allpool, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võta oma kõige teravam nuga ja tee kergelt, ilma survet avaldamata, saiapätsi pinnale diagonaalis läbilõiked.
Kui tahad näha, mismoodi see täpsemalt käib, näitasime noorperenaisega koos saiategu SELLE vlogi alguses.
6. Kata saiad puhta köögirätiga ning jäta 10-15 minutiks toatemperatuurile kerkima. Mida kauem sa neil siin kerkida lased, seda lollikindlam on nende õnnestumine – kerkmine (nii taigna- kui pätsifaasis) on õhulise saia võti. Samas olgu öeldud, et mina neid valmiskujul kuigi kaua kergitada ei viitsi ja õnnestuvad nad enamasti niikuinii. Saiapätside kerkimise ajal kuumuta ahi 190 kraadini pöördõhurežiimil – tänu pöördõhule saad mõlemad saiad korraga küpsema panna ja nad küpsevad ühtlaselt. Kui saiad on kerkinud ja valmis ahju minema, määri nad esmalt kokku munaga, et nad eriti ilusad ja kuldsed saaksid, ning puista peale vabalt valitud seemneid.
7. Aseta ahjuplaat saiadega ahju keskmisele kõrgusele, samal hetkel viska ahju põhja peotäis jääkuubikuid ning sulge uks kibekiirelt. Kui jääkuubikuid ei ole, aiast lund. Kui ei ole talv, võid ahju põhja lihtsalt vormi veega asetada. Veeaur on see, mis saial krõbeda ja kuldse kooriku aitab saavutada.
8. Küpseta 25-30 minutit või kuni saiad on kuldsed ja läbiküpsenud. Tõsta välja, viiluta hea terava leivanoaga, määri viilule lahke käega võid ja mõmise mõnust. Üle jäänud saiu (hea nali…) säilita õhukindlalt kilekotis – nii püsivad nad pehmed ja värsked.

Kui saia teete, pidage mind siis ikka meeles, andke teada, kuidas õnnestus ja märkige mind ära, kui kuskil saiapilte jagate. Mulle kangesti sai meeldib…
Hei, kaua peab tainast ahjus umbes kergitama🤔
Pool tundi hea küll 🙂
Kui ma soovin ühest kogusest teha ühe magusa ja ühe soolase saia, siis mis hetkel tuleks lisada kardemon? Või peaksin siis tegema kaks pätsikest ja nad eraldi kergitama?
Võid pärast kergitamist kaheks jagada ja kardemonisaia osa nt lahti rullida, kardemoni peale puistada ja siis kokku käkerdada ja korra uuesti sõtkuda 🙂
Kui palju peaks presspärmi panema? 🤔
Google aitab (‘presspärm kuivpärm’ otsides tavaliselt leian), ma kunagi ei suuda meenutada 🙂
Nii, palun nüüd abi. Tahan homme küpsetada ja lauale panna. See oliivi-päikesekuivatatud tomatite sai kõlab hääääästi. Aga täielik inspiratsioonipuudus on, et mida sinna katteks peale panna lisaks tavalisele võile. Mida soovitate?
Tee näiteks ise pestot, röstpaprikahummust või lihtsalt haki küüslauk ja ürdid ja sega pehme võiga maitsevõiks 🙂
Ei tea, mis siis saab, kui teha täistera nisujahuga? Kas tuleb sepik? Sry, kui on loll küsimus 😀
Tsau! Ta ei kerki nii hästi ja ei ole nii kohev, aga tuleb sepik küll. Proovi alustuseks poolekaupa näiteks asendada. 🙂
Tere! Tegin gluteenivaba jahuga Schär Bread Mix. Lisasin vedeliku hulka kõrvitsat. Tuli ilus kollane. Väga maitsev!
Nii äge! Vägev!
ÜLI hea tuli. Olen teisi saia retsepte proovinud ka, aga see kõige parem. Eriti rosinatega, minu pere lemmik. Aitäh!
Mul on MEGAhea meel 🙂
Imemaitsev! Eile küpsetasin rosinatega varianti. Põhimõtteliselt ei jõudnud sai äragi jahtuda, kui juba oli otsas 😂
Selle kirjeldamiseks pole lihtsalt sõnu… 34a pole ma mitte mingisuguse pärmitaignaga sõber olnud ja nüüd…. nagu vau. Kehakaalule see muidugi pos pole. Igatahes valmisid maailma parimad isetehtud kuklid burksi tarvis ja sai päikesekuivatatud tomatidega. Aitäh! 🤗
Pärmitainas on tegelikult pigem üsna taltsas loom, kui talle sobivad tingimused luua. Mul on hea meel, et saite sõpruse sõlmitud!
Mis ma valesti teen..tainas ei hakka kerkima? 😣
Tsau! Kui kohe üldse ei hakka kerkima, siis on sul kas soe vesi või ahi liiga kuum – kui pärmseen saab kuuma, sureb ta ära. Kui sooja, hakkab uhkelt paljunema. Siin retseptis on pärmikogus üsna suur, nii et peaks kerkima hakkama küll. Ma ei tea, kuidas kuivpärm aegununa käitub, aga kui on kaua seisnud, ehk on asi selles. Kindlasti ka sõtku hoolega tainas läbi. 🙂
Kas võib kasutada roosat soola ja pruuni suhkrut?
Tegin valgetega ja väga hea sai sai 🙂
Võib ikka, mina kasutan alati roosat soola ja suhkru värv ei muuda siin ka midagi. 🙂 Katseta julgelt!
Imeline! Nii pehme ja krõbeda koorikuga. Juurde tegin maitsevõi. Plaanisin saia supi kõrvale süüa, aga suppi ei tahtnudki, kõht sai saiast täis😄 Siiski üks küsimus on. Minu saiad küpsesid ühe külje pealt lõhki. Kas oskad öelda miks?