Miiu blogi

Lastega restoranis: Kaks Kokka

August 18, 2017~ restoraniarvustus

See kõik algas sellest kui me veebruaris H sünnipäevaks restorani valisime ja erinevate menüüdega tutvusime. Millegipärast ei kõnetanud Kahe Koka menüü meid toona üldse (valisime lõpuks Mon Repos’) ja kuigi H emme seda tõesti kiitis, itsitasime meie toonase menüü üle ja nokkisime asjade kallal nagu “söödav muld”. Mitte, et konkreetselt söödavas mullas midagi harukordset oleks, aga kui menüüs selliseid toretsevate nimedega imekomponente liiga palju on, mõjub see lihtsalt pisut… tobedalt. Igatahes teatas minu armas ämm möödunud nädalal, et peame restorani nüüd ikkagi ära proovima ja oma tobeda ilkumise söödava mulla kallal ära lõpetama. Kutsel restorani minna meie juba kaks korda kõlada ei lase ja nii leppisimegi kokku, et minek toimub selle nädala neljapäeval, st. eile.

Arutlesime, kas võtta viisakasse restorani ka lapsed kaasa või otsida neile hoidja. Olime ühel nõul, et tüdrukud tuleb kaasa võtta. Esiteks on nad kenades restoranides käimisega harjunud ja oskavad normaalsete inimeste kombel laua taga istuda ja süüa, teiseks on nende seltskond äärmiselt nauditav ja kolmandaks – kui pidevalt ei harjuta, läheb äkki meelest ära, kuidas erinevates sotsiaalsetes kontekstides käituda. Rääkisin eile lõuna ajal Kroonprintsessile ka, mismoodi me arutlesime, kas jätta nad koju või võtta kaasa ja kuidas otsustasime, et nii toredate lastega koos on hoopis meeldivam õhtust süüa. Ta oli ääääärmiselt meelitatud ja läks kohe kuus korda parema meelega lõunaunne, et õhtu kiiremini kätte jõuaks. 🙂

Kohale jõudes tervitas meid kõigepealt õige mitu siiralt rõõmsameelset teenindajat ja õhkkond restoranis oli mõnusalt vaba. Olime lastele küll pliiatsid ja värviraamatud ühes haaranud, aga minu suureks üllatuseks poleks sellest tarvidust olnudki – meie laua kõrval asus riiul, kus lai valik justnimelt värviraamatuid ja -pliiatseid. Olen alati hästi positiivselt üllatunud kui head toitu pakkuvates asutustes ka allameetriste peale mõeldud on, nii et hingasin kohe natuke vabamalt: nad on teretulnud. Tühja neist pliiatsitest – professionaalne ja särav teenindaja (noormees, keda ma nimepidi nimetada ei oska, aga tahaks veel ja veel ekstra kiita) suhtles lastega imetoredasti ja nimetas lauda toodud kodust rabarberilimonaadi (mis oli võrratult hea ja üldse-mitte-hirmus-magus) printsessijoogiks ja üleüldse… lapsed olid väga lõbustatud ja the littlest things, noh.
Värvib vanaema süles keskendunult

Menüü on Kahes Kokas pigem vaoshoitud, aga valik on siiski üsna lai. Esimest korda elus ei olnud eelroamenüü see, millest ma kõik kolm käiku tellida tahtnud oleksin – mind isutasid hoopis kaks pearooga. Kõige ahvatlevam oli karamellistatud lillkapsas laabijuustu ja karamellivõi-vadakukastmega (13€) ning teise pearoana, mis süljenäärmed tööle pani, mustad aurukuklid madalküpsetatud kana, koriandri ja Caesari kastmega (15€). Viimased tellis ämm ja olgu ma neetud, et ma kartuses end üle süüa (mida niikuinii tegin…) eelroa asemel neid ei võtnud. Sain ämma taldrikust ampsu ja NEED OLID VÕRRATUD! Kohemaid kahetsesin, et praetud krevettide, avokaadokreemi, särtsukurgi ja vürtsikate porgandite (9€) kasuks otsustasin – ükski selle võrratult ilusti serveeritud roa komponent ei andnud edasi ei särtsu ega vürtsi ja ma pole ammu nii… bleh rooga söönud. Ilusat riisikrõpsu-garneeringut oli ebamugav ja ebaloogiline süüa ka. Aga see oli tõesti ainus-ainus-ainus tibatilluke miinus kogu restoranielamuse juures!

Mis mind südamepõhjani liigutas oli vastus, mille sain küsimuse peale, kas neil ka mingisugune eraldi lastemenüü on. Ma ei küsinud seda sellepärast, et ma käiksin restoranides siiras ootuses leida päriselt äge lastemenüü – ma ei ole nii naiivne. Enamasti tellime me lastele väljas söömas käies ikkagi tavamenüüst mõne neile meeldivate komponentidega roa, sest ma lihtsalt ei näe, miks väikesed inimesed peaksid sööma toidukoores makarone kirsstomatitega või kuiva kanafileed kartulipüree ja kurgisalatiga. Ma isegi enam ei tea, miks ma küsin, sest ka Kahes Kokas sain kõigepealt vastuseks: ei, meil ei ole eraldi menüüd, aga teeme lastele juustuga makarone. Ja ma tean, miks nad seda pakuvad – sest nõudlust ju on. Igatahes järgnes miski, mille peale taevas avanes ja inglikoorid laulma hakkasid… no põhimõtteliselt. “Lapsed võivad menüü komponentide hulgast endale meeldivad valida ja meie paneme need neile taldrikule kokku,” ütles teenindaja.

Oh. My. God. 

Ma võib-olla kõlan hästi dramaatiliselt, aga kui maailmas on kaks asja, millesse ma üleüldse kirglikult suhtun, on nendeks toit ja mu lapsed. Ja ma tahan, et nemad saaksid ka toitu nautida, kogeda restoranielamusi ja saada osa sellest, mida tähendab kokakunst ja see kui keegi on sulle taldrikule kokku pannud ühe täiesti ideaalses tasakaalus eine. Ja seda muidugi lastele restoranides ei pakuta. Esiteks on enamusel kokkadest selleks lihtsalt liiga suured egod: mis komponentide vahetamine taldrikul, mis roogade poolitamine? Mitte mingil juhul! Ja nagu täiskasvanugi jaoks, on liiga suure portsjoni söömine lapse jaoks ebameeldiv ja demotiveeriv kogemus, mistõttu ei ole ka täiskasvanumõõtu roa lapsele tellimine ikkagi päris see. Igatahes tellisin ma tüdrukutele samad road, mis endalegi – lillkapsa, mille juurde grilliti neile veel pisut kana. Ja lauda tulidki miniversioonid sellestsamast menüüs olevast roast. Samad komponendid, sama tasakaal, sama garneering, samad maitsed – lihtsalt tillemad ja, nagu tore kelner nalja viskas, mitte ainult “karamellistatud”, vaid suisa “kanamellistatud”. Ja nad sõid oma taldrikud tühjaks! Olgu, et nad on mul head  ja targad sööjad, aga nad on ka ikkagi lapsed. Enamasti saadab tundmatuna näivate komponentide nägemist taldrikul ninakirtsutamine, kahvliga sonkimine ja kahtlustavad küsimused toidus sisalduva kohta. Kuni ma siis selgitan, et ei, keegi ei püüa teid mürgitada, see kõik on söödav kraam. Virsik, näiteks, ei söö ühtainsamatki lehte. Eilne roog hingati endale sõnagi lausumata sisse ja Virsikut, kes oli tegelikult juba kõhu pilgeni täis söönud, võis näha viimaseidki kastmeseid salatilehti taldrikust endale suhu ajamas. Ma tean, miks – see kõik oligi päriselt imetabane. Ma sõin ju täpselt sama rooga.

Lõpuks pandi neile kummalegi veel kahest erinevast magustoidust kokku väike assortii ja… oh, see kõik oli võrratu. Mina tellisin endale šokolaadimagustoidu – miski, mida ma neil päevil harva teen, sest nii kummaline kui see ka poleks – šokolaadimagustoidud on restoranides enamasti pigem ebameeldivad. Nagu aamen kirikus esineb täna pea kõigi restoranide menüüdes lakoonilise pealkirjaga magustoit “Šokolaad” – tume ja tummine šokolaad kolmes-neljas erinevas tekstuuris (we get it – šokolaadist saab teha kooki ja vahtu ja puru ja mulda ja krõpse ja trühvleid) hapu lisandiga. Ma, muide, jumaldan justnimelt sellist hästi tumedat ja mõru šokolaadi. Selle tumeda, tummise, koorese ja võise šokolaadi kogus taldrikul on aga enamasti üüratu. Seesuguse šokolaadikontsentratsiooni puhul piisaks vabalt sellestsamast magustoidust üheainsa trühvli kujul – pärast kolme ampsu on isu täis ja ülejäänu jääb järgi. Ja ka see eilne magustoit mängis enam-vähem samas liigas kõigi nende teistega, aga oli siiski pisut kergem ja nauditavam. Mudakook oli mõnusalt mahlane ja vaht kerge ja kohev. Eriti hea oli vaarika-tüümiani sorbett, mis tõesti oli harukordselt ja oivaliselt tüümianine.


Igaüks, kes küll ise kodus iga päev väga hästi sööb ja süüa teeb, aga head restoranitoitu üle kõige armastab teab, mis vahe on andeka koka loodud toidu-kunstiteosel ja lihtsalt taldrikutäiel heal toidul. Tõeline harmoonia, tekstuurid, maitsekooslused… see on natukene nagu võlukunst, kas pole? Ja minu jaoks on nii-nii ilus mõelda, et kuskil on koht, kus ei peeta paljuks pisut lisavaeva näha, et lastele neidsamu elamusi pakkuda.

Kahele Kokale (ja siis kõigile neile teistele, kes just meie eilse elamuse nii kenaks muutsid) kniks, aitäh, suur ja südamlik kiiduavaldus. Pidin selle siin kohe hingelt ära saama ja teiega ka jagama. 🙂

Viisakaid toidupilte pole, sest kaamerat polnud kaasas ja mul ei ole südant nii ilusaid asju närustelt telefonipiltidelt näidata. Minge vaadake ja sööge ise! Ruttu!

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

1 Comment

Igasuguseid mõtteid ja jutte rasedusest ja muust »
« Laupäevane laupäev

About miiu

Comments

  1. Triin says

    August 18, 2017 at 7:50 pm

    Selline restoraniarvustus kohe paneb jalad liikuma sinna!
    Aga ma tahtsin pigem küsida äkki sa oleksid nõus kirjutama sellest, kuidas sa oled saanud oma lapsed nii hästi sööma? St see et nad söövad suhtkoht kõike, laua taga, noa ja kahvliga. Võib tunduda loogilisena, aga nii paljud lapsed justkui näeksid laua taga söömises suurimat vaenlast ja kõik mis pole friikartul või nagu mainitud koorene pasta on tõeline mürk. Võib olla oled sellest juba kirjutanud, aga kui ei, siis hea oleks lugeda. Ise olen alles emaks saanud ja armastan kirglikult toitu ja soovin häid toite jagada lastega juba algusest peale, seega oleks huvitav lugeda, mis nippe ja trikke kasutada juba beebieast, et lapsele maitseks toit ja toit oleks ka neile nauding.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mina olen Mirjam (30), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, Kukupesa nime kandva sisustuskaupluse omanik ja suur kokandusentusiast. Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi! Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis

JUTUSTAVAD KAASA

  • Lonas on Kroonprintsessi JUUBEL
  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Ise tegid selle saia või?
    Ise tegid selle saia või?
  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • Värvisin hennaga juukseid...
    Värvisin hennaga juukseid...
  • Kooresed cannelloned spinatiga
    Kooresed cannelloned spinatiga
  • DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
    DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
  • Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
    Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
  • Talvevarud
    Talvevarud
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?
    H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?

Recent Posts

  • Kroonprintsessi JUUBEL
  • Mõttesõel, mu vana sõber
  • Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Ise tegid selle saia või?
  • Remont: Ülemise korruse vannituba

Recent Comments

  • Lonas on Kroonprintsessi JUUBEL
  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL
  • Piret on Kroonprintsessi JUUBEL

Archives

  • February 2022
  • October 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • May 2020
  • November 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • January 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012

Categories

  • adventures
  • aiapidamine
  • art
  • arvan
  • arvustus
  • baby food
  • blog sale
  • bump
  • chit-chat
  • christmas
  • daddy's little girl
  • DIY
  • edevus
  • emadus
  • extreme home makeover
  • family
  • friends of ours
  • giveaway
  • green thumbs
  • H nipinurk
  • il faut cultiver…
  • ilusad asjad
  • issi väike kullake
  • jõulud
  • jutupostitus
  • juuksed
  • kodu
  • kodukohvik raju hunt
  • koerapreili loore
  • kogumispäevik
  • kõhuke
  • kokkuvõte: 2012
  • kokkuvõte: 30
  • kolmas rasedus
  • kreeka 2019
  • kroonprintsess
  • kroonprintsess: areng
  • kroonprintsess: kasvamine
  • kroonprintsess: pildid
  • kroonprintsess: sünd
  • kroonprintsess: tsitaadid
  • kroonprintsessi fotokast
  • küpros 2018
  • küsimused & vastused
  • küüned
  • legokool
  • literature
  • love story
  • me avame poe
  • meik & nahahooldus
  • meisterdused väikelapsele
  • minu väike ettevõte
  • mis mu taldrikul on?
  • mis seal grillil küpseb?
  • mis täna hommikusöögiks on?
  • mis täna lõunaks on?
  • mis täna magustoiduks on?
  • mis täna õhtusöögiks on?
  • mis täna…?
  • mobile blog
  • mood
  • motherhood
  • mõtisklused & arutelu
  • music
  • nädalamenüü
  • new year's eve
  • õdedevaheline armastus
  • oravdamine
  • ostlemine
  • our kitchens rule
  • outfit of the day
  • outfit of the day: baby
  • outfit of the day: toddler
  • outfit of the day: väikelaps
  • paradiisisaar
  • parfüümid
  • pere
  • pesapunumine
  • photography
  • poor man's instagram
  • printsess virsik
  • printsess virsik: areng
  • printsess virsik: kasvamine
  • printsess virsik: pildid
  • printsess virsik: sünd
  • projektid
  • raha & majandamine
  • raju hunt
  • reklaam
  • remont
  • restoraniarvustus
  • retseptid
  • rotike
  • seiklused
  • sildita
  • snapshots (pildipostitus)
  • sõbrad-seltsimehed
  • spaakülastus
  • sponsoreeritud
  • sünnipäev
  • teater
  • the cuckoo shop
  • tips & tricks
  • toddler crafts
  • toidujutte
  • toitumine
  • tunnen
  • väikevend
  • väikevend: areng
  • väikevend: kasvamine
  • väikevend: pildid
  • väikevend: sünd
  • video
  • videoblogi
  • vlog
  • vlogmas

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
 

Loading Comments...