I spontaneously purchased 12 kg of fresh sugar snap peas yesterday (oops!) and had them delivered to my doorstep. Best 25€ ever spent! Kiddo is bonkers about fresh peas and could (and would, if we let her) have them for breakfast, lunch and dinner. My maximum is two or three pods before I get an allergic reaction, which is a damn shame, because I clearly remember sitting by the pea patch in grandma’s garden and eating peas out of the pod for hours and hours. I guess it’s something I’ve developed later on in life. Anyhow, I can have cooked peas and I especially love them in soups so I thought I’d throw some in the freezer. Once a squirrel, always a squirrel…
// Ostsin eile spontaanselt 12 kilogrammi suhkruherneid (oih!) ja need toodi meile suisa koduukse ette ära. Ei oleks saanud oma 25€ paremini paigutada! Kroonprintsess jumaldab värskeid herneid ja võiks herneid süüa hommikusöögiks, lõunasöögiks ja õhtusöögiks (ja söökski, kui me lubaksime). Minu absoluutne lagi on kaks või kolm kauna, pärast seda tekib mul allergiline reaktsioon ja kurgus hakkab hirmsasti kipitama. Sellest on muidugi kahju, sest mäletan oma lapsepõlvest selgelt, kuidas istusin tundide viisi vanaema aias hernepeenra kõrval ja ajasin kahe käega herneid näost sisse. Ilmselt olen ma selle allergia endale hilisemas elus külge pookinud. Igatahes saan ma süüa küpsetatud herneid ja eriti armastan ma neid supi sees (kana-klimbisupp, milles on herned? JAH palun!), mistõttu mõtlesin osa hernestest sügavkülma pista. Orav-inimeste värk…We sat down on the living room floor at 11 p.m. and started shelling the peas while watching Criminal Minds. I’m scared to death of larvae so I have to be really thorough and inspect each pod very closely. 😀
// Istusime kell 23 elutoapõrandale maha ja kukkusime Criminal Mindsi saatel herneid koorima. Ma kardan (herne)ussikesi nagu tuld, nii et pean koorimisel eriti põhjalik olema ja igat kauna väga lähedalt inspekteerima. 😀
We had a bowlful done by midnight and could start blanching the peas. All one needs to blanche veggies is a pot of boiling water and a bowl of ice water to cool the peas down and stop them from cooking after they’ve been boiling for a minute and a half. Blanching gives the peas a beautiful bright green color and prevents the peas from becoming bitter and starchy in the freezer – quickly blanching them will help preserve the peas’ flavor and nutrients.
// Kesköö paiku oli meil kausitäis kooritud herneid valmis kiireks kupatamiseks. Ainus, mida kupatamiseks vaja on, on potitäis keevat vett ja kausike jääveega, et herned pärast pooltteist minutit keemist kiiresti maha jahutada ja neid edasi küpsemast takistada. Kupatamine annab hernestele imeilusa erkrohelise värvi ja takistab neid sügavkülmas “jahusteks” ja kibedateks muutumast – hernestes sisalduvad ensüümid toimetavad väidetavalt pärast külmutamist edasi ja nii kaotavad herned ajapikku oma maitse, värvuse, krõmpsu tekstuuri ja toitained.
The blanched peas after draining. Aren’t they just beautiful?
// Kupatatud herned pärast nõrutamist. Kas nad pole mitte imeilusad?
The peas are in freezer bags, ready to be thrown into soups or turned into delicious purées (for both us and the baby) in the winter. Easy-peasy! Ha! 🙂
// Nüüd on herned sügavkülmakottides ja ootavad, et nad talvel supi sisse visataks või püreeks (beebile või meile endile) keedetaks. 🙂
Kas Sul on eraldi sügavkülmakirst? Mul on külmkapp, millest pool on tavaline külmik, alumine osa sügavkülm, see on minu meelest üks samm enne eraldi külmakirstu, ja ma sinna küll nii palju tavaari ära ei mahuta 😀 Hetkel on külmas u 6 kg maasikaid, veidi mustikaid ja ega väga rohkem midagi ei mahugi, kui tahan, et jääks mingit vaba ruumi, mida sügis-talvisel perioodil nt jäätise või muu sügavkülma vajava toote hoidistamiseks kasutada.
Oi, kui mul oleks koht kirstu jaoks, oleks ma selle juba koju toonud… nii väga unistan ma sellest! Aga kui me talvel uut külmkappi ostsime, valisin kõige kõrgema, mis poes oli ja selle võrra on ka sügavkülma-osa suurem. 🙂
Oo, seda kupatamise asja ma ei teadnud, nüüd tarkust juures ja äkki paneme ka paar karpi talve ootama 🙂
muidugi pange, kui mahub 🙂 suviselt värsked kodumaised herned on ikka midagi erakordselt head!
Meil veel pere nii väike, et meie varud õnneks ilmselt mahuvad enam-vähem ära külma 🙂
Vau, sa oled ikka imetubli, ainult asjatad 🙂 Ja herned on mul ka suured lemmikud! Nädalavahetusel sai elukaaslase vanaema juurest ka herneid koju kaasa toodud, aga need on juba pintslisse pandud 😀
Super idee, kas kupatamine siis käib nii, et viskad herned 1,5 minutik keeva vette või kuuma vette?
Keevasse vette ja siis kohe jäävette 1,5 min möödudes jep 🙂
Ahjaa, see ka, et kuskohast herneid tellisid?
Nõmmekate fb grupis reklaamiti, seal haarasin sabast pakkumisel 🙂
Oh, kuidas ma jumaldan herneid.. Mina olen üks neist, kes korjab endale vanaema juurest suure selveri koti täie ja sööb kahe päevaga ära.. 😃 Homme juba loodangi Paide poole sõita ja herneid ja vaarikaid pugima minna. Ja sügavasse peaks ka panema (kui mu külastusest midagi üle jääb 😃).
Mina ka ei teadnud seda kupatamise asja.. nii et sain targemaks 🙂 Minu lemmikud ongi mustikad ja herned. Juba tund aega mõtlen, kas peaks ka tellima 😀 Kas sealt, kust tellisid, sai ka väiksema koguse tellida?
Nemad müüsid kastikaupa, aga seal oli teisi pakkujaid ka. 🙂
Tõesti oled imetubli!
Aitäh, aga ega ma neid ju ise kasvatanud, et kiitust vääriksin 🙂
Herned on head. Väiksemana närisin isegi hernekaunu, sest need olid nii mahlased ja magusad 😀 Nüüd olen sellest välja kasvanud 😀
aaaa, mul tuli selline herneisu peale.
Me ostsime ka just uue külmkapi ning valisin puhtalt sügavkülma mahu järgi. Saime suurima, mis sel hetkel pakkuda oli. Ma ei teadnudki, et see vahe nii suur saab olla väliselt sarnastel kappidel.
Ma ikka ei tea, mis ma ilma sinuta teeks..Okei, tean – ootaksin järgmist suve, et jälle herneid saaks süüa. Nüüd aga kasutan oma uusi teadmisi ja panen kohe paar karpi külma. Ja siis on minu sügavkülmuri piir ees 🙁
Nii kahju, kui selliste heade asjade vastu allergia on, mulle meeldib praegune aeg just seetõttu, et nii mõnus on oma aiamaale herneid krõbistama minna 🙂
Herned on mu nõrkus. Alles täna rüüstasin oma peenra tühjaks. 😀 Üli head on herned koos riivitud porgandiga hakklihakastmes.
Vaga ilusad pildid.blogi ja live chatis tundusid britust isegi lobusamate naljade ja jutuga.:)p nii tore oli.
Veel üks küsimus, arusaamatuste tõttu jõudsid herned enne kupatamist sügavkülma. Kas ma peaks jääma lootma, et ei lähegi mõruks või nad üles sulatama, kupatama ja uuesti sügavkülma tagasi? 🙂
ei pruugi minna – on inimesi, kes külmutavad ilma ja ei arva, et oleks kibedaks läinud. ega sa neid seal igavesti ei hoia anyway 🙂