Miiu blogi

“Idufirma”

May 15, 2019~ mis täna...?, tips & tricks

Ma olen viimasel ajal täiega lollide dad joke’ide lainel. Hö hö hö hö, õppisin idandama, kas nüüd on õige aeg idufirma asutada?

Mulle kohutavalt maitsevad idud. Minu meelest on näiteks mungoaidud põhimõtteliselt täpselt sama maitsega nagu värsked herned (loe: krõmpsuvad, magusad ja suurepärased), aga neid on oluliselt lihtsam ja kiirem kasvatada kui suvist hernepeenart rajada. Ja ei ole nii, et niisama teoretiseerin siin, ma tean seda asja küll! Ise külvasin herned peenrakasti juba mitu nädalat tagasi ja mitte ÜHTEGI hernest pole veel saanud. 😀 Idusid oleme selle ajaga seevastu juba neli purgitäit nahka pistnud!

Minu kallis Maris (kes on mind inspireerinud tegema sadu teisigi samavõrd elukvaliteeti parandavaid asju, tänks, Maris!) üritab mind idandama innustada juba aastaid, aga mina teen ikka “ahh” ja “ohh” ja oigan, et liiga keeruline. Idandamisnõusid ja asju ju inimesed ostavad, kas ei kõla nagu mingi ilge tegemine? Mulle kõlas. Lõpuks võttis Maris kätte (nagu hädapätakate reele aitamiseks ikka teha tuleb) ja tõi mulle idandamise stardikomplekti. Lo and behold, idandamise stardikomplektiks on:

üks kaanega purk.

Peotäie mungube pani ka sisse ja ega mul siis muud üle jäänud kui pihta hakata. Piinlik ju ka, kui öeldakse, et ole hea, tee nüüd ise nii palju, et sa valad vee peale ja jätad kappi seisma, ja sina siis ikkagi ei tee. Tegin!

Ega ma täpselt ei mäletanud, mida teha kästi ja tänaseni ei tea, kuidas täpselt õige on, aga kuna ma iga kord jube mõnusaid idusid endale idandanud olen, võib minu õpetussõnu ekspertarvamuse pähe võtta küll. Igatahes tuleb osta karbitäis mungube (500g karp maksab Coopis 3,49€, sellest saab, ma arvan, mingi kaheksa portsu idandada) ja peotäis klaaspurki visata. Ma olen niiviisi pannud, et ca 1 cm kiht purgipõhjas oleks. Sellelsamal suurel (kolmeliitrisel) klaaspurgil võiks peal olla metallkaas, mille sisse on torgatud hulk auke, et tekiks sõel.

Siis tuleb ubadele vesi peale valada (nagu ülemisel pildil) ja nad sedasi pimedasse (köögikappi) umbes üleöö seisma jätta. Õhtul valad vee kaela, järgmisel päeval valad ära.

Kui leotusvee ära valad, loputad oad korralikult ära (et nad oleksid puhtad, mitte mingi seisnud veest moodustunud lägase kihi all). valad kõik vee ära ja jätad purgi taas kappi seisma, kuid seekord keerad ta külili, et idudel rohkem ruumi võrsuda oleks:

Köögikapp on selleks hea koht, kui ruumi on, aga tegelikult sobib mistahes muu kapp või hämar nurk. Kui mul kapis ruumi poleks, oleksin purgi sauna viinud! Ja ilmselt sinna unustanud. 😛

Kahe päevaga on idud valmis söömiseks. Vahepeal tuleb neid loputada, et sedasama eelpool mainitud lägasust vältida, aga kui sageli, seda ma öelda ei tea. Seni on “siis kui meelde tuleb” täiesti piisav lähenemine olnud ja sellele vaatamata tunnen ennast nagu suur meisteridandaja. Mida sa idandama asudes täiesti iseseisvalt avastad, nagu minagi avastasin, on see, et see on täiesti naeruväärselt lihtne, kiire ja soodne viis, kuidas oma toidulauale ise toitainetest plahhhhvatavat, tekstuurikat ja maitsvat toorainet kasvatada. Ei ole vaja osta spetsiaalset nõud vm kalleid tarvikuid, ei ole vaja kaaluda-mõõta ja ei ole ka tarvis aega võtta.

Lapsed söövad mul idusid vahepalaks, multika kõrvale snäkiks, toidu peal garneeringuna ja magustoiduks ka. Neilgi on äge jälgida, mismoodi ühele harilikule kuivatatud oale äkki saba taha kasvab. Ja veel maitsev saba!

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

14 Comments

Kevadised aiatööd: aiapostid-peenrakastid »
« Minu uus töökoht…

About miiu

Comments

  1. Marit says

    May 15, 2019 at 12:56 pm

    Issand, nii tore, et sa seda kirjutasid.
    Mina olen idandanud küll, aga oma rumala peaga panin ma purgi kõige valgusküllasema akna lauale. Seepärast mul see asi siis veidi viltu kiskuski….
    Mis kehvasti, see uuesti. 🙂
    Ja idud on imelised. Mina naudin neid, mu lapsed naudivad neid ja ka mees, kes igakord ikka enne eelarvamuse välja ütleb naudib neid, kui sööb… Kui ta nüüd just ei valeta. Ja lapsed on meil muidu sellised klassikalised, keda ma ei ole eriti osanud tervislikke toite hindama õpetada. Ehk siis idude fännamine on täielik win-win.

    Reply
  2. Mirjam says

    May 15, 2019 at 11:46 pm

    See purk tundub pigem kolmveerandliitrine, kui kolmeliitrine 😉
    Arvestades, et kõrval on 500g pakk ja taga pool veinipudelid, mis enamasti 0,75l. Kuigi kindlasti saab ka kolmeliitrisega teha, kogus tuleb siis ainult veits suurem ilmselt ja pakist ubadest jätkub vähemateks kordadeks.

    Reply
    • miiu says

      May 15, 2019 at 11:50 pm

      Mo purk on mingi 1,25l, selline madal töntsu, suures purgis oleks idudel lahedamalt ruumi, a purgi suurus ei mängi mingit rolli 🙂 Kolmeliitrine lihtsalt hea tavaline mõõt, mida otsida ja mahub mõistlikku kogust idandama! A suurused ja kogused kui sellised pole absoluutselt olulised idandamise juures 🙂

      Reply
  3. Liisu says

    May 16, 2019 at 8:55 am

    No tundub, et hakkan ka uuesti idandama nüüd. 😀
    Ma olen varasemalt proovinud lutserni idusid teha, aga ma ei tea miks, aga mul ei tulnud neile neid väikseid lehekesi külge, nagu poe omadel on.

    Reply
    • miiu says

      May 16, 2019 at 8:56 am

      Paistab sedasi 😀 lutserni idud ja mina, me pole veel proovinud, aga mungoa idud küll lihtne kui oskad 😀

      Reply
  4. Katriinu says

    May 16, 2019 at 11:51 pm

    Panin ka uue laari iduma, aitäh meeldetuletamast! Ma veel eriline laisk – ei pole kaantki (loputan sõelal), hoian köögikapi peal päevavalges ja külitama pole ka viitsinud purki panna… aga tundub, et idude tulek on üsna laisakindel tegevus, peaasi, et niiskust on 😀

    Reply
  5. Mari says

    May 20, 2019 at 9:08 pm

    Issand kui imelihtne see kõlab, peaks läätsedega katsetama🙂

    Reply
  6. Sille says

    May 22, 2019 at 2:06 pm

    Selle postituse peale otsisin üles oma idandamise purgi, mis mulle kunagi aastaid tagasi kingiti. Ostsin mungube ja… Edasi sai see, et mu 4-aastane poeg maitses ja ütles, et nii head, nagu herned. Nüüd siis söömegi neid igat moodi.

    Tegin ühel päeval ahjuvormi. Tavaline ehk kartulid, juurikad, maitsetaimed, natuke juustu jms. Ja mu poeg ütles, et järgmine kord võiks panna brokolit ka, et nii on maitsev, aga siis oleks veel maitsvam. Ma hakkasin naerma, sest brokoli on tõesti meie suur lemmik, aga sel korral polnud kapis.

    Miiu, see, et minu lapsed tahavad brokolit ja küsivad oma vanaema juures kraanivett juua, on nii palju sinu tehtud. Sa inspireerisid mind juba enne laste sündi toitumise alal ja täna olen ma jõudnud punkti, kus me teeme teadlikke valikuid, sööme kodus tehtud tervislikku toitu, joome vett. Kui me lähme välja ja ma tean, et me ei jõua kuhugile korralikku kohta sööma, siis võtan kodust söögi kaasa. Me tellime toidu epoest ja päev enne uue toidu saabumist on külmkapp tühi. Ma ei viska enam toitu ära jne. Aitäh sulle!

    Oma unistustes on mul järgmine siht nüüd arendada oma taimetoitude tegemise oskust.

    Reply
  7. Pärdik says

    May 23, 2019 at 10:27 am

    Kas näen idupurkide taga e ainetest kubisevat siirupipudelit?

    Reply
    • miiu says

      May 23, 2019 at 10:36 am

      Jaa, naabrid võtsid selle kuukene tagasi külakostiks kaasa, ei hakanud neid sellega välja viskama või allesjäänut ära valama. Ma ikka päris nii peast põrunud ei ole. A sa tead, onju, et tähis “E” aine nimetuses ei tähenda, et see on mürgine? Näiteks siirupis sisalduv askorbiinhape on C-vitamiin. Naatriumbensoaat on küll vastuoluline aine, sest mõjub allergikutele halvasti, aga seda on looduslikult ka nt meie metsade marjades. 🙂

      Valdav osa siirupist koosneb kontsentreeritud mustsõstramahlast ja mustsõstrad on teadupärast vägagi toitainerikkad. Ma muidugi ei tea, palju neist toitainetest töödeldud siirupis alles on, aga kuna sa ilmselgelt viitad minu suhtumisele naatriumglutamaadi-soolakuubikutele, siis oma olemuselt on need kaks asja – kodumaise tootja üsna okei koostisega mustsõstrasiirup ja soolakuubik – ikkagi üsna erinevad.

      Reply
      • *** says

        May 23, 2019 at 4:33 pm

        Valdava osa moodustab siiski suhkur: koostis: Suhkur, vesi, mustasõstramahla kontsentraat, happesuse regulaator sidrunhape, mustasõstra maitse- ja lõhnaaine, antioksüdant askorbiinhape, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat.

        Reply
        • miiu says

          May 23, 2019 at 5:38 pm

          Suhkur moodustab pool ka kodumoosist ja kodumahlast. See ei muuda minu jutu mõtet.

          Reply
  8. Kristi says

    May 26, 2019 at 8:08 am

    Nii lihtne, ma pean seda proovima! Mulle jäi arusaamatuks, kas külili purgis on ainult see vedelik, mis on peale pesemist ubade külge jäänud või läheb sinna ka veel ports vett peale? (kõlab loogiliselt, et kui sinna vett panna, siis see tilguks aukudest välja, samas kui ei pane vett, siis kuivavad jälle liiga kiirelt ära)

    Reply
    • miiu says

      May 26, 2019 at 9:06 am

      Ei pane vett 🙂 Nad ligunedes imavad endasse piisavalt ja loputusest jäävad niiskeks. Vahepeal jälle loputad kord päevas. Aga neil pole palju vaja!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mina olen Mirjam (30), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, Kukupesa nime kandva sisustuskaupluse omanik ja suur kokandusentusiast. Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi! Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis

JUTUSTAVAD KAASA

  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL
  • Piret on Kroonprintsessi JUUBEL

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
    DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Ise tegid selle saia või?
    Ise tegid selle saia või?
  • Sünnituseks valmistumine: mida pakkida haiglakotti?
    Sünnituseks valmistumine: mida pakkida haiglakotti?
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Imetamisest, otsusest loobuda ja võõrutamisprotsessist
    Imetamisest, otsusest loobuda ja võõrutamisprotsessist
  • Retsept: Teriyakised tofu-köögivilja grillvardad
    Retsept: Teriyakised tofu-köögivilja grillvardad
  • Kroonprintsessi JUUBEL
    Kroonprintsessi JUUBEL
  • Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
    Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
  • What the birthday boy wants, the birthday boy gets
    What the birthday boy wants, the birthday boy gets

Recent Posts

  • Kroonprintsessi JUUBEL
  • Mõttesõel, mu vana sõber
  • Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Ise tegid selle saia või?
  • Remont: Ülemise korruse vannituba

Recent Comments

  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL
  • Piret on Kroonprintsessi JUUBEL
  • Janika on Kroonprintsessi JUUBEL

Archives

  • February 2022
  • October 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • May 2020
  • November 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • January 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012

Categories

  • adventures
  • aiapidamine
  • art
  • arvan
  • arvustus
  • baby food
  • blog sale
  • bump
  • chit-chat
  • christmas
  • daddy's little girl
  • DIY
  • edevus
  • emadus
  • extreme home makeover
  • family
  • friends of ours
  • giveaway
  • green thumbs
  • H nipinurk
  • il faut cultiver…
  • ilusad asjad
  • issi väike kullake
  • jõulud
  • jutupostitus
  • juuksed
  • kodu
  • kodukohvik raju hunt
  • koerapreili loore
  • kogumispäevik
  • kõhuke
  • kokkuvõte: 2012
  • kokkuvõte: 30
  • kolmas rasedus
  • kreeka 2019
  • kroonprintsess
  • kroonprintsess: areng
  • kroonprintsess: kasvamine
  • kroonprintsess: pildid
  • kroonprintsess: sünd
  • kroonprintsess: tsitaadid
  • kroonprintsessi fotokast
  • küpros 2018
  • küsimused & vastused
  • küüned
  • legokool
  • literature
  • love story
  • me avame poe
  • meik & nahahooldus
  • meisterdused väikelapsele
  • minu väike ettevõte
  • mis mu taldrikul on?
  • mis seal grillil küpseb?
  • mis täna hommikusöögiks on?
  • mis täna lõunaks on?
  • mis täna magustoiduks on?
  • mis täna õhtusöögiks on?
  • mis täna…?
  • mobile blog
  • mood
  • motherhood
  • mõtisklused & arutelu
  • music
  • nädalamenüü
  • new year's eve
  • õdedevaheline armastus
  • oravdamine
  • ostlemine
  • our kitchens rule
  • outfit of the day
  • outfit of the day: baby
  • outfit of the day: toddler
  • outfit of the day: väikelaps
  • paradiisisaar
  • parfüümid
  • pere
  • pesapunumine
  • photography
  • poor man's instagram
  • printsess virsik
  • printsess virsik: areng
  • printsess virsik: kasvamine
  • printsess virsik: pildid
  • printsess virsik: sünd
  • projektid
  • raha & majandamine
  • raju hunt
  • reklaam
  • remont
  • restoraniarvustus
  • retseptid
  • rotike
  • seiklused
  • sildita
  • snapshots (pildipostitus)
  • sõbrad-seltsimehed
  • spaakülastus
  • sponsoreeritud
  • sünnipäev
  • teater
  • the cuckoo shop
  • tips & tricks
  • toddler crafts
  • toidujutte
  • toitumine
  • tunnen
  • väikevend
  • väikevend: areng
  • väikevend: kasvamine
  • väikevend: pildid
  • väikevend: sünd
  • video
  • videoblogi
  • vlog
  • vlogmas

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
 

Loading Comments...