Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Armastus käib kõhu kaudu: Munad (peaaegu) Benedicti moodi

February 13, 2016~ mis täna hommikusöögiks on?, mis täna...?

1a Mulle idee sõbrapäevast (valentinipäevast) meeldib – õigupoolest meeldivad mulle igasugused säärased pidupäevad väga. Olgu nad kui kommertslikud tahes, ei kuule minu suust iialgi jauramist teemal, et armastust tuleks väljendada iga päev, võõraid pidupäevi omadeks pidamata. Tulebki! Aga see ei tähenda, et me teineteisele aeg-ajalt natukene lisatähelepanu pöörata ei võiks, kas pole?

Samas leian ma muidugi, et südamekujulised plastmassist “tähelepanuavaldused” võiksid olemata olla – keegi ei tunne ennast armastatuna, kui talle kingitakse pahna, mida ta hiljem ühelt riiuliservalt teisele tõstma ja lõpuks süümepiinu tundes prügikasti viskama peab. Valentinipäeval jäta mõttetu nänn poodi ja pühenda oma armastatule midagi sootuks väärtuslikumat – hoolt ja aega. Näiteks valmista talle sõbrapäevaks maailma kõige parem ja luksuslikum hommikusöök. Vähe sellest, et armastus kõhu kaudu käib – kui sinu armsam kuuleb, et oled tema õnne nimel kuklid võis kuldseks praadinud, mune uputanud ja nii muuseas ka oivalise Hollandaise’i kastme valmis visanud, niidab see žest ta jalust. Ta ei pea ju teadma, kui lihtne see vaatamata uhketele nimetustele tegelikult oli… Minu retseptis asendab klassikalistest benediktiini munades esinevat peekonit hoopiski külmsuitsulõhe – see versioon on klassikalisest pisut kergem ja luksuslikum, just nagu pidupäevale kohane.

Et endale ja oma kallimale hommikusöögiks Benedicti moodi mune valmistada, vajad sa:

3 munakollast
2 dl valge veini äädikat
1 tl valgeid või rohelisi piprateri
1 sl kuivatatud estragoni
näpuotsatäis tšillihelbeid
100g võid
sidrunimahla, soola, pipart

4 suurt muna
3 sl valge veini äädikat
1 kuklit (poolitatuna), paar sl võid praadimiseks
Tulitaku Taadi külmsuitsulõhet
garneeringuks maitserohelist

3a
Tee ettevalmistused: löö kõik neli muna eraldi topsidesse lahti, viiluta lõhe, prae kuklid võis kummaltki poolt kuldseks, sulata või ja haki garneeringuks mõeldud maitseroheline. Seejärel sega väikeses potis kokku 2 dl äädikat, pipraterad, tšillihelbed ja estragon ning keeda tõmmist seni, kuni see on poole võrra “kokku keenud”. Siis kurna vedelik läbi peenikese sõela ning eralda 3 sl sellest kaussi, mis oleks piisavalt suur, et poti kohale sobida – meie kaste valmib nimelt vesivannil. Nüüd pošeeri munad – selleks vala väiksemapoolsesse kastrulisse u. kolm liitrit vett, lisa sellele 3 sl äädikat ning aja keema. Edasine on väga lõbus: kasuta lusika varrepoolset otsa, et tasaselt keevasse vette keeristorm tekitada ning vala sujuva liigutusega keerisesse üks neljast munast. Veekeeris kogub munavalge munakollase ümber kokku ning tulemuseks on ideaalse kujuga pošeeritud muna. Kui muna esimese korraga hästi kokku ei kogune, pole sellest midagi – tõenäoliselt jääb tulemus siiski maitsev ja iga järgneva katsega saad nipi paremini kätte. Pošeerimine kõlab küll aukartustäratavalt, ent on tegelikult kõige lihtsam viis mune valmistada – muna valmib ainult kahe minutiga (!) ja päriselt untsu minna ei saa miski.

Kui kõik neli muna on pošeeritud, on aeg valmistada Hollandaise. Ka see kõlab pisut hirmutavalt ja tõele au andes on siin ka õhkõrn võimalus, et keerad kastme pekki. Ära lase sellel hädisel tõenäosusel end heidutada – kes ei riski, see jumalikku hommikusööki ei söö! Aseta äädikatõmmisega kauss kuuma vee kohale ning lisa sellele pidevalt vispeldades ja ükshaaval munakollased. Kui muna äädikaga segunedes ühtlaselt koaguleerub, saad tulemuseks oivaliselt sametise kastmepõhja, mille uhke prantsuskeelne nimetus on sabayon, ent mis oma olemuselt on tegelikult lihtsalt… soe majonees. On, mis ta on – saad tema valmistamisega suurepäraselt hakkama, kui jälgid, et kaste kuumeneks ühtlaselt. Kui hüübimine toimub liiga kiiresti, võid kausi tulelt tõsta, et endale vispeldamiseks pisut aega juurde anda.
4Kui munakollastest on vesivannil vispeldamise tulemusel saanud paks hele vaht (pildil), tõsta pott tulelt ning sega kastmepõhjale aeglaselt niristades ning pidevalt segades juurde sulavõi. Maitsesta valminud kaste supilusikatäie sidrunimahla, soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Tihtipeale lisatakse Hollandaise’ile ka näpuotsatäis cayenne’i – mina eelistan alguses tšillihelbeid lisada. Igatahes on siin kõige olulisem katset maitsta ning maitsete tasakaal vastavalt eelistustele parajaks timmida. Kui tundub, et äädika hapukus sattus liiga terav, võid seda natukese mee või suhkruga pisut tasakaalustada.
2aLao kuldseks praetud kuklitele viilutatud külmsuitsulõhe, aseta selle peale pošeeritud munad, vala üle Hollandaise’iga, lisa garneeringuks värske maitseroheline ning jahvata kõigele krooniks pisut musta pipart. Ilmselt ei pea ma meelde tuletama, et söömisega tasuks algust teha kohe – suisa huvitav oleks näha inimest, kes sellisele taldrikutäiele vastu panna suudab. Head isu ja kaunist sõbrapäeva, armsad sõbrad!

(Postitus valmis koostöös Tulitaku Taadiga, kelle liialdamata oivalisele ja mahedamaitselisele külmsuitsulõhele pühendatud Facebookilehe leiate SIIT!)

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

18 Comments

Kompressor & kauge külaline Prantsusmaalt »
« Sünnipäevapidustused ja sõbrapäevabrunch

Comments

  1. Janika says

    February 13, 2016 at 10:54 pm

    Vauu, kui vahva ja lihtsalt seletatud õpetus. Kindlasti proovin järgi 🙂 Mõnusat päeva sulle homseks!

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 12:07 am

      aitäh, Janika – see on mulle väga suur kompliment 🙂 püüdsin teda nii vähehirmutavaks kirjutada, kui ma oskasin, sest see tõesti ei ole mingi raketiteadus!

      Reply
  2. sirliniidas says

    February 13, 2016 at 11:57 pm

    Neil on ka tegelikult täitsa nimetus olemas – Eggs Florentine 🙂

    Reply
    • miiu says

      February 13, 2016 at 11:59 pm

      eggs florentine’is asendab ju peekoni spinat 🙂

      Reply
    • sirliniidas says

      February 14, 2016 at 12:00 am

      Vähemalt Austraalias nimetatakse lõhe versiooni sedasi. 🙂

      Reply
      • miiu says

        February 14, 2016 at 12:01 am

        Eggs Atlantic, Eggs Hemingway, or Eggs Copenhagen (also known as Eggs Royale and Eggs Montreal in New Zealand) substitutes salmon or smoked salmon for the ham. This is a common variation found in Australia, New Zealand, Canada and the United Kingdom. This is also known as “Eggs Benjamin” in some restaurants in Canada.

        nii arvab wikipedia sellest asjast. aga lõppeks on nad ikkagi kõik eggs benedicti variatsioonid, nii et ma arvan, et originaalnimetus on kõige paslikum. 🙂

        Reply
  3. anettv says

    February 14, 2016 at 1:15 am

    Super! Suur aitäh sulle:) ps- kas häda korral ajab punase veini äädikas ka asja ära?

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 11:38 am

      punase veini äädikas on tummisema ja tugevama maitsega, seda ma paneks ehk isegi vähem kui 3 sl – nt 2 sl + 1 sl vett. proovi järgi. 🙂

      Reply
  4. Anonymous says

    February 14, 2016 at 2:47 pm

    Hei!
    Kas seal kastme juures 2 DL äädikat on ikka õige? 🙂

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 2:49 pm

      jaa, see on õige – sa keedad selle koguse enam, kui poole võrra kokku ja alles peaks jääma ca 3-4 supilusikatäit pipraterade, estragoni ja tšilliga maitsestunud vedelikku. 🙂

      Reply
  5. madiken says

    February 14, 2016 at 3:54 pm

    Om nom nom mu kallim võiks mulle midagi sellist kinkida 😀 a kuulr, kuidas ilma kallima abita vispeldamise ajal mune lisada oskad 😛

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 4:01 pm

      need on sul eraldi kausikesse juba valmis pandud, valad lihtsalt üle ääre lups ja lups 😀 teise käega vispeldad!

      Reply
      • madiken says

        February 14, 2016 at 4:04 pm

        Aaa ok siis on reaalne 😛

        Reply
  6. Ann Buht says

    February 14, 2016 at 4:03 pm

    Oeh, ma sõin seda viimati Carmen cafes ja siiamaani mõtlen, et millal uuesti minna 😀

    Reply
    • miiu says

      February 15, 2016 at 6:48 pm

      a tee ise!

      Reply
  7. Kairi says

    February 14, 2016 at 7:47 pm

    Seda on ju võimatu mitte järgi proovida!

    Reply
    • miiu says

      February 15, 2016 at 6:48 pm

      anna teada, kuidas maitses!

      Reply
  8. Kristiina says

    February 14, 2016 at 10:48 pm

    Tegime just nv mehe vennaga külmsuitsu lõhet (selleks on meil enda tehtud eriline agregaat ja kui palju aega varuda ja vaeva näha, saab ülihea tulemus!), seda sai nii palju, et oleks olnud super seda täna hommikul just niimoodi meestele pakkuda…Aga no kunagi pole liiga hilja sellise hõrgutise jaoks.Kindlasti teen järgi! Aitäh! 😉

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (29), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • miiu on Remont: Ülemise korruse vannituba
  • Britt on Remont: Ülemise korruse vannituba
  • L on Remont: Ülemise korruse vannituba
  • miiu on Remont: Ülemise korruse vannituba

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Remont: Ülemise korruse vannituba
    Remont: Ülemise korruse vannituba
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • A kes seal on?
    A kes seal on?
  • Väikevenna rinnast võõrutamine
    Väikevenna rinnast võõrutamine
  • Ourcockohonest lõpetab...
    Ourcockohonest lõpetab...
  • Kolm last
    Kolm last
  • DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
    DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
  • Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
    Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
  • What's for dinner? Delicious bulgur stew with vegetables (and shrimp)
    What's for dinner? Delicious bulgur stew with vegetables (and shrimp)
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.