Miiu blogi

Armastus käib kõhu kaudu: Munad (peaaegu) Benedicti moodi

February 13, 2016~ mis täna hommikusöögiks on?, mis täna...?

1a Mulle idee sõbrapäevast (valentinipäevast) meeldib – õigupoolest meeldivad mulle igasugused säärased pidupäevad väga. Olgu nad kui kommertslikud tahes, ei kuule minu suust iialgi jauramist teemal, et armastust tuleks väljendada iga päev, võõraid pidupäevi omadeks pidamata. Tulebki! Aga see ei tähenda, et me teineteisele aeg-ajalt natukene lisatähelepanu pöörata ei võiks, kas pole?

Samas leian ma muidugi, et südamekujulised plastmassist “tähelepanuavaldused” võiksid olemata olla – keegi ei tunne ennast armastatuna, kui talle kingitakse pahna, mida ta hiljem ühelt riiuliservalt teisele tõstma ja lõpuks süümepiinu tundes prügikasti viskama peab. Valentinipäeval jäta mõttetu nänn poodi ja pühenda oma armastatule midagi sootuks väärtuslikumat – hoolt ja aega. Näiteks valmista talle sõbrapäevaks maailma kõige parem ja luksuslikum hommikusöök. Vähe sellest, et armastus kõhu kaudu käib – kui sinu armsam kuuleb, et oled tema õnne nimel kuklid võis kuldseks praadinud, mune uputanud ja nii muuseas ka oivalise Hollandaise’i kastme valmis visanud, niidab see žest ta jalust. Ta ei pea ju teadma, kui lihtne see vaatamata uhketele nimetustele tegelikult oli… Minu retseptis asendab klassikalistest benediktiini munades esinevat peekonit hoopiski külmsuitsulõhe – see versioon on klassikalisest pisut kergem ja luksuslikum, just nagu pidupäevale kohane.

Et endale ja oma kallimale hommikusöögiks Benedicti moodi mune valmistada, vajad sa:

3 munakollast
2 dl valge veini äädikat
1 tl valgeid või rohelisi piprateri
1 sl kuivatatud estragoni
näpuotsatäis tšillihelbeid
100g võid
sidrunimahla, soola, pipart

4 suurt muna
3 sl valge veini äädikat
1 kuklit (poolitatuna), paar sl võid praadimiseks
Tulitaku Taadi külmsuitsulõhet
garneeringuks maitserohelist

3a
Tee ettevalmistused: löö kõik neli muna eraldi topsidesse lahti, viiluta lõhe, prae kuklid võis kummaltki poolt kuldseks, sulata või ja haki garneeringuks mõeldud maitseroheline. Seejärel sega väikeses potis kokku 2 dl äädikat, pipraterad, tšillihelbed ja estragon ning keeda tõmmist seni, kuni see on poole võrra “kokku keenud”. Siis kurna vedelik läbi peenikese sõela ning eralda 3 sl sellest kaussi, mis oleks piisavalt suur, et poti kohale sobida – meie kaste valmib nimelt vesivannil. Nüüd pošeeri munad – selleks vala väiksemapoolsesse kastrulisse u. kolm liitrit vett, lisa sellele 3 sl äädikat ning aja keema. Edasine on väga lõbus: kasuta lusika varrepoolset otsa, et tasaselt keevasse vette keeristorm tekitada ning vala sujuva liigutusega keerisesse üks neljast munast. Veekeeris kogub munavalge munakollase ümber kokku ning tulemuseks on ideaalse kujuga pošeeritud muna. Kui muna esimese korraga hästi kokku ei kogune, pole sellest midagi – tõenäoliselt jääb tulemus siiski maitsev ja iga järgneva katsega saad nipi paremini kätte. Pošeerimine kõlab küll aukartustäratavalt, ent on tegelikult kõige lihtsam viis mune valmistada – muna valmib ainult kahe minutiga (!) ja päriselt untsu minna ei saa miski.

Kui kõik neli muna on pošeeritud, on aeg valmistada Hollandaise. Ka see kõlab pisut hirmutavalt ja tõele au andes on siin ka õhkõrn võimalus, et keerad kastme pekki. Ära lase sellel hädisel tõenäosusel end heidutada – kes ei riski, see jumalikku hommikusööki ei söö! Aseta äädikatõmmisega kauss kuuma vee kohale ning lisa sellele pidevalt vispeldades ja ükshaaval munakollased. Kui muna äädikaga segunedes ühtlaselt koaguleerub, saad tulemuseks oivaliselt sametise kastmepõhja, mille uhke prantsuskeelne nimetus on sabayon, ent mis oma olemuselt on tegelikult lihtsalt… soe majonees. On, mis ta on – saad tema valmistamisega suurepäraselt hakkama, kui jälgid, et kaste kuumeneks ühtlaselt. Kui hüübimine toimub liiga kiiresti, võid kausi tulelt tõsta, et endale vispeldamiseks pisut aega juurde anda.
4Kui munakollastest on vesivannil vispeldamise tulemusel saanud paks hele vaht (pildil), tõsta pott tulelt ning sega kastmepõhjale aeglaselt niristades ning pidevalt segades juurde sulavõi. Maitsesta valminud kaste supilusikatäie sidrunimahla, soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Tihtipeale lisatakse Hollandaise’ile ka näpuotsatäis cayenne’i – mina eelistan alguses tšillihelbeid lisada. Igatahes on siin kõige olulisem katset maitsta ning maitsete tasakaal vastavalt eelistustele parajaks timmida. Kui tundub, et äädika hapukus sattus liiga terav, võid seda natukese mee või suhkruga pisut tasakaalustada.
2aLao kuldseks praetud kuklitele viilutatud külmsuitsulõhe, aseta selle peale pošeeritud munad, vala üle Hollandaise’iga, lisa garneeringuks värske maitseroheline ning jahvata kõigele krooniks pisut musta pipart. Ilmselt ei pea ma meelde tuletama, et söömisega tasuks algust teha kohe – suisa huvitav oleks näha inimest, kes sellisele taldrikutäiele vastu panna suudab. Head isu ja kaunist sõbrapäeva, armsad sõbrad!

(Postitus valmis koostöös Tulitaku Taadiga, kelle liialdamata oivalisele ja mahedamaitselisele külmsuitsulõhele pühendatud Facebookilehe leiate SIIT!)

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

18 Comments

Kompressor & kauge külaline Prantsusmaalt »
« Sünnipäevapidustused ja sõbrapäevabrunch

Comments

  1. Janika says

    February 13, 2016 at 10:54 pm

    Vauu, kui vahva ja lihtsalt seletatud õpetus. Kindlasti proovin järgi 🙂 Mõnusat päeva sulle homseks!

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 12:07 am

      aitäh, Janika – see on mulle väga suur kompliment 🙂 püüdsin teda nii vähehirmutavaks kirjutada, kui ma oskasin, sest see tõesti ei ole mingi raketiteadus!

      Reply
  2. sirliniidas says

    February 13, 2016 at 11:57 pm

    Neil on ka tegelikult täitsa nimetus olemas – Eggs Florentine 🙂

    Reply
    • miiu says

      February 13, 2016 at 11:59 pm

      eggs florentine’is asendab ju peekoni spinat 🙂

      Reply
    • sirliniidas says

      February 14, 2016 at 12:00 am

      Vähemalt Austraalias nimetatakse lõhe versiooni sedasi. 🙂

      Reply
      • miiu says

        February 14, 2016 at 12:01 am

        Eggs Atlantic, Eggs Hemingway, or Eggs Copenhagen (also known as Eggs Royale and Eggs Montreal in New Zealand) substitutes salmon or smoked salmon for the ham. This is a common variation found in Australia, New Zealand, Canada and the United Kingdom. This is also known as “Eggs Benjamin” in some restaurants in Canada.

        nii arvab wikipedia sellest asjast. aga lõppeks on nad ikkagi kõik eggs benedicti variatsioonid, nii et ma arvan, et originaalnimetus on kõige paslikum. 🙂

        Reply
  3. anettv says

    February 14, 2016 at 1:15 am

    Super! Suur aitäh sulle:) ps- kas häda korral ajab punase veini äädikas ka asja ära?

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 11:38 am

      punase veini äädikas on tummisema ja tugevama maitsega, seda ma paneks ehk isegi vähem kui 3 sl – nt 2 sl + 1 sl vett. proovi järgi. 🙂

      Reply
  4. Anonymous says

    February 14, 2016 at 2:47 pm

    Hei!
    Kas seal kastme juures 2 DL äädikat on ikka õige? 🙂

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 2:49 pm

      jaa, see on õige – sa keedad selle koguse enam, kui poole võrra kokku ja alles peaks jääma ca 3-4 supilusikatäit pipraterade, estragoni ja tšilliga maitsestunud vedelikku. 🙂

      Reply
  5. madiken says

    February 14, 2016 at 3:54 pm

    Om nom nom mu kallim võiks mulle midagi sellist kinkida 😀 a kuulr, kuidas ilma kallima abita vispeldamise ajal mune lisada oskad 😛

    Reply
    • miiu says

      February 14, 2016 at 4:01 pm

      need on sul eraldi kausikesse juba valmis pandud, valad lihtsalt üle ääre lups ja lups 😀 teise käega vispeldad!

      Reply
      • madiken says

        February 14, 2016 at 4:04 pm

        Aaa ok siis on reaalne 😛

        Reply
  6. Ann Buht says

    February 14, 2016 at 4:03 pm

    Oeh, ma sõin seda viimati Carmen cafes ja siiamaani mõtlen, et millal uuesti minna 😀

    Reply
    • miiu says

      February 15, 2016 at 6:48 pm

      a tee ise!

      Reply
  7. Kairi says

    February 14, 2016 at 7:47 pm

    Seda on ju võimatu mitte järgi proovida!

    Reply
    • miiu says

      February 15, 2016 at 6:48 pm

      anna teada, kuidas maitses!

      Reply
  8. Kristiina says

    February 14, 2016 at 10:48 pm

    Tegime just nv mehe vennaga külmsuitsu lõhet (selleks on meil enda tehtud eriline agregaat ja kui palju aega varuda ja vaeva näha, saab ülihea tulemus!), seda sai nii palju, et oleks olnud super seda täna hommikul just niimoodi meestele pakkuda…Aga no kunagi pole liiga hilja sellise hõrgutise jaoks.Kindlasti teen järgi! Aitäh! 😉

    Reply

Leave a Reply to Kairi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mina olen Mirjam (30), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, Kukupesa nime kandva sisustuskaupluse omanik ja suur kokandusentusiast. Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi! Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis

JUTUSTAVAD KAASA

  • Lonas on Kroonprintsessi JUUBEL
  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • Ise tegid selle saia või?
    Ise tegid selle saia või?
  • Värvisin hennaga juukseid...
    Värvisin hennaga juukseid...
  • Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
    Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
  • Meie suvepuhkus, osa 2: Riia loomaaed
    Meie suvepuhkus, osa 2: Riia loomaaed
  • Haavatavus
    Haavatavus
  • Kuidas (ühe käega) katta kolmapäevaõhtust teelauda?
    Kuidas (ühe käega) katta kolmapäevaõhtust teelauda?
  • Suurem kangelane kui sina!
    Suurem kangelane kui sina!
  • Meie suvepuhkus, osa 3: Vinge vaade, basseinid ja roomservice
    Meie suvepuhkus, osa 3: Vinge vaade, basseinid ja roomservice

Recent Posts

  • Kroonprintsessi JUUBEL
  • Mõttesõel, mu vana sõber
  • Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Ise tegid selle saia või?
  • Remont: Ülemise korruse vannituba

Recent Comments

  • Lonas on Kroonprintsessi JUUBEL
  • pelle secca piedi on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • https://www.migliormicroonde.it/ on Time to be curious: Ask us questions! (Sticky post)
  • J on Kroonprintsessi JUUBEL
  • Piret on Kroonprintsessi JUUBEL

Archives

  • February 2022
  • October 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • May 2020
  • November 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • January 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012

Categories

  • adventures
  • aiapidamine
  • art
  • arvan
  • arvustus
  • baby food
  • blog sale
  • bump
  • chit-chat
  • christmas
  • daddy's little girl
  • DIY
  • edevus
  • emadus
  • extreme home makeover
  • family
  • friends of ours
  • giveaway
  • green thumbs
  • H nipinurk
  • il faut cultiver…
  • ilusad asjad
  • issi väike kullake
  • jõulud
  • jutupostitus
  • juuksed
  • kodu
  • kodukohvik raju hunt
  • koerapreili loore
  • kogumispäevik
  • kõhuke
  • kokkuvõte: 2012
  • kokkuvõte: 30
  • kolmas rasedus
  • kreeka 2019
  • kroonprintsess
  • kroonprintsess: areng
  • kroonprintsess: kasvamine
  • kroonprintsess: pildid
  • kroonprintsess: sünd
  • kroonprintsess: tsitaadid
  • kroonprintsessi fotokast
  • küpros 2018
  • küsimused & vastused
  • küüned
  • legokool
  • literature
  • love story
  • me avame poe
  • meik & nahahooldus
  • meisterdused väikelapsele
  • minu väike ettevõte
  • mis mu taldrikul on?
  • mis seal grillil küpseb?
  • mis täna hommikusöögiks on?
  • mis täna lõunaks on?
  • mis täna magustoiduks on?
  • mis täna õhtusöögiks on?
  • mis täna…?
  • mobile blog
  • mood
  • motherhood
  • mõtisklused & arutelu
  • music
  • nädalamenüü
  • new year's eve
  • õdedevaheline armastus
  • oravdamine
  • ostlemine
  • our kitchens rule
  • outfit of the day
  • outfit of the day: baby
  • outfit of the day: toddler
  • outfit of the day: väikelaps
  • paradiisisaar
  • parfüümid
  • pere
  • pesapunumine
  • photography
  • poor man's instagram
  • printsess virsik
  • printsess virsik: areng
  • printsess virsik: kasvamine
  • printsess virsik: pildid
  • printsess virsik: sünd
  • projektid
  • raha & majandamine
  • raju hunt
  • reklaam
  • remont
  • restoraniarvustus
  • retseptid
  • rotike
  • seiklused
  • sildita
  • snapshots (pildipostitus)
  • sõbrad-seltsimehed
  • spaakülastus
  • sponsoreeritud
  • sünnipäev
  • teater
  • the cuckoo shop
  • tips & tricks
  • toddler crafts
  • toidujutte
  • toitumine
  • tunnen
  • väikevend
  • väikevend: areng
  • väikevend: kasvamine
  • väikevend: pildid
  • väikevend: sünd
  • video
  • videoblogi
  • vlog
  • vlogmas

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
 

Loading Comments...