Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) “kladdkaka”

February 17, 2016~ mis täna magustoiduks on?, mis täna...?

kladdkaka
Kuna Kroonprintsess on meie laatsaretis järgmine, kelle palavik jalust niitis, otsustasin eile õhtul juba pisut krapsakamat last (kes on igavusest otsi andmas) rõõmustada ja ta kooki küpsetama (ja spaatlit puhtaks lakkuma) panna. Et ta oli siiski üsna kurnatud, ei tulnud keerulisemad küpsetised kõne allagi – käiku läks retsept, mida kasutame alati siis, kui on vaja käepärastest vahenditest ootamatutele külalistele või kellelegi tänutäheks kiiresti midagi oivalist valmistada – kladdkaka! Kladdkaka e. mögakook (rootsikeelsele sõnale kladd, mis inglise keeles võiks tähendada goo, on eesti keeles väga raske vastet leida…) on rootslaste jaoks püha ja ei ole peret, kus seda kooki ei küpsetataks. Kiire googeldamise tulemusena leidsin ka eestikeelseid retsepte, milledel paistis olevat üks ühine nimetaja – kook nägi piltidel välja kuiv ja üleküpsenud. Õiget kladdkakat katab õrn krõbe koorik ning seest peab kook olema mahlane – mida “mudasem”, seda õigem! Igaüks, kes seda kooki maitseb, pööritab mõnuledes silmi ja ei jõua ära ahhetada, milline tehniliselt keerukas retsept see küll olema peab, mille abil säärane meistriteos valminud on. Iroonilisel kombel on kladdkaka juures tegelikult kõige tähtsam mitte ülearu vaeva näha – tainas valmib ühesainsas anumas ning vispeldada seda kindlasti ei tohi – kui taina õhuliseks klopid, küpseb kook kuivaks. Mina lisan alati oma koogile ka mõne tilka piparmündiessentsi – rikkalikus šokolaadikoogis on see nagu… piparmünt šokolaadis, noh! Oivaline!

kladdkaka1
Kladdkaka valmistamiseks läheb sul vaja:

200g võid
3 dl suhkrut
4 muna
2 dl jahu
6 sl kakaopulbrit
1 tl vanillisuhkrut
3-4 tilka piparmündiessentsi
garneeringuks tuhksuhkrut

Haara suur kastrul ja sulata selles või. Tõsta tulelt ja lase jahtuda (piisavalt, et munad või kuumuse tõttu hüübima ei kukuks), lisa suhkur ja sega puulusika abil potti ka munad. Siis sega juurde kõik ülejäänud koostisosad ning töötle tainas ettevaatlikult ühtlaseks. Vala koogitainas võiga määritud ja küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (selle puudumisel sobib ka tavaline keraamiline koogivorm) ning küpseta kooki 180°C ahjus seni, kuni kook on puudutades pealt kõva, ent võdiseb veel keskelt pisut. See peaks võtma ca. 15-20 minutit, kuid kõige kindlam on nina vahepeal ahjuukse vahelt sisse pista ja koogivormi natukene võdistada. Tõsta valminud kook ahjust välja, lase peaaegu täielikult jahtuda (kui suudad), puista üle tuhksuhkruga ja serveeri koos vahukoore või vanillijäätisega. Et voilà!
kladdkaka2kladdkaka3

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

21 Comments

Tere, väike sõber! »
« Inspiratsiooni kokkamiseks e. parem kui Pinterest

Comments

  1. Kiisu käpad says

    February 17, 2016 at 10:09 am

    Kindlasti proovin seda teha aga ei tea kes selle ära sööb. Sõbrapäeva koogi pidin ka lapsele sisse söötma, sest mina magusat ei söö ja mees ka ei taha. Küpsetada jällegi väga tahaks.
    Kiiret paranemist Ellile )

    Reply
    • miiu says

      February 17, 2016 at 10:15 am

      pool kogust, väike lahtikäiv koogivorm (need pisikesed vormid on nii armsad) ja ülejääk naabritele 😀

      Reply
      • Kiisu käpad says

        February 17, 2016 at 10:24 am

        Mul kolisid just korterimajja sisse 17 poola töömeest, neile viiks jah kooki 😀

        Reply
  2. kristi says

    February 17, 2016 at 10:31 am

    Mirjam, kas sa muutsid oma blogi juures midagi? Ma ei saa enam feedly’s su postitusi korralikult lugeda, poolitab teksti ära ja pean iga kord eraldi su blogisse tulema 🙁

    Reply
    • miiu says

      February 20, 2016 at 10:34 pm

      sorri, muutsin jah 🙁 sest ma väga tihti teen postitustes muudatusi (tuleb mingi viga sisse või unustan midagi lisada ja lisan tagantjärele) ja mulle lihtsalt ei meeldi see, et mu postitus elab kuskil omaette elu ja ma ei saa teda seal kontrollida. ma loodan, et see liiga palju tüli ei tee – mul on niiviisi parem. 🙂

      Reply
  3. Eneli (@DoDolceBlog) says

    February 17, 2016 at 10:44 am

    Apppi, ma nii armastan Rootsi šokolaadikooki! Mäletan, kui kooli ajal toimus Rootsi sõpruskooliga õpilasvahetus, siis selle koogiga võttis mind minu pere vastu, niiiii hea! Eile tegin Pariisi õunakooki, nädalavahetusel peaks vist Rootsi maitsed ahju küpsema panema 😉

    Reply
  4. Lille Roomets says

    February 17, 2016 at 11:51 am

    Mulle tohutult meeldivad su toidupostitused! Ahvatlev kook ja tundub lihtne järgi teha, võtan omale plaani.

    Reply
  5. Marbrit says

    February 17, 2016 at 12:08 pm

    Aitäh Mirjam retsepti eest!
    Laupäeval läheb tegemisele ja vanilje jäts kindlalt kõrvale 🙂

    Reply
  6. beautyfromliz says

    February 18, 2016 at 5:51 pm

    OO.. see läheb küll homme käiku, tuleb paar külalist põnni 4 KUUSE sünnipäeva puhul 😀

    Reply
    • miiu says

      February 19, 2016 at 10:48 pm

      juba neli kuuske 😀 kuhu see aeg küll lendab… kas kook tuli maitsev?

      Reply
      • beautyfromliz says

        February 20, 2016 at 11:34 am

        Külalised ajastasid oma tulemise halvasti, nii et mul ununes see liiga kauaks ahju, keskelt polnud vedel enam. Aga muidu tõenäoliselt läheb veel kordamisele- tõesti oli lihtne ja siiski sai kiita vaatamata üleküpsemisele. 😀

        Reply
  7. Kaia says

    March 22, 2016 at 8:54 pm

    Kook oli oivaline (olenemata 1 dl võrra väiksemast suhkru kogusest)! 🙂 mmmmm seest veits toores…

    Reply
    • miiu says

      March 22, 2016 at 9:10 pm

      no ma võtsin ära selle 1 dl jah, mulle tundus see suhkrukogus räme 😀 aga mu brownie on ju otsas, miks teed mulle nii 🙁 ma vist lähen küpsiseid küpsetama kohe…

      Reply
  8. Siiri L says

    July 5, 2016 at 5:19 am

    Lõpuks ometi suutsin ennast ka kööki vedada, et seda imetabast kooki proovida… kasutasin 240g pruuni suhkrut valge asemel ja see kogus tundub ikka meeletu! Tainas maitses imeliselt, loodame, et valminud kook on veel maitsvam!

    Reply
  9. Liina says

    October 27, 2016 at 12:16 pm

    Tere,

    Leidsin selle retsepti ja tahaks väga proovida teha, aga pole kuskilt piparmündiessentsi leidnud ehk aitad, kus selle soetanud oled?

    Reply
    • miiu says

      October 27, 2016 at 12:18 pm

      Mina otsisin seda ka tikutulega taga! Võid kooki ka ilma selleta teha või kui lisad näiteks törtsu kanget espressot, on tulemus täiesti imeline. Aga essentsi saab minu mäletamist mööda näiteks Suhkrukunstist 🙂

      Reply
  10. Kir says

    February 5, 2019 at 7:19 pm

    Tegin täna seda kooki tütre 5 kuu minisünnipäeva puhul, ülimaitsev lihtsalt. Piparmündiessentsi mul polnud, panin törtsu espressot. Tänud retsepti eest 🙂

    Reply
    • miiu says

      February 5, 2019 at 11:36 pm

      Minu rõõm 🙂

      Reply
  11. Triinu says

    April 28, 2019 at 11:57 pm

    Kas kakao on magus?

    Reply
    • miiu says

      April 29, 2019 at 8:32 am

      Ei! Ikka päriskakao. 🙂

      Reply
      • Triinu says

        April 30, 2019 at 7:53 pm

        Tänud, proovin täna teha 🙂

        Reply

Leave a Reply to Triinu Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (29), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • E. on Ise tegid selle saia või?
  • Kai on Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • miiu on Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Kai on Meie igavesti-kodu: Söögituba

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Ise tegid selle saia või?
    Ise tegid selle saia või?
  • Meie igavesti-kodu: Söögituba
    Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?
    H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
    DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
  • What's for lunch? Golden chicken nuggets!
    What's for lunch? Golden chicken nuggets!
  • Kevadised aiatööd: aiapostid-peenrakastid
    Kevadised aiatööd: aiapostid-peenrakastid
  • Vastus lugejaküsimusele: Kuidas meie oma lapsi kasvatame?
    Vastus lugejaküsimusele: Kuidas meie oma lapsi kasvatame?
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.