Kuna Kroonprintsess on meie laatsaretis järgmine, kelle palavik jalust niitis, otsustasin eile õhtul juba pisut krapsakamat last (kes on igavusest otsi andmas) rõõmustada ja ta kooki küpsetama (ja spaatlit puhtaks lakkuma) panna. Et ta oli siiski üsna kurnatud, ei tulnud keerulisemad küpsetised kõne allagi – käiku läks retsept, mida kasutame alati siis, kui on vaja käepärastest vahenditest ootamatutele külalistele või kellelegi tänutäheks kiiresti midagi oivalist valmistada – kladdkaka! Kladdkaka e. mögakook (rootsikeelsele sõnale kladd, mis inglise keeles võiks tähendada goo, on eesti keeles väga raske vastet leida…) on rootslaste jaoks püha ja ei ole peret, kus seda kooki ei küpsetataks. Kiire googeldamise tulemusena leidsin ka eestikeelseid retsepte, milledel paistis olevat üks ühine nimetaja – kook nägi piltidel välja kuiv ja üleküpsenud. Õiget kladdkakat katab õrn krõbe koorik ning seest peab kook olema mahlane – mida “mudasem”, seda õigem! Igaüks, kes seda kooki maitseb, pööritab mõnuledes silmi ja ei jõua ära ahhetada, milline tehniliselt keerukas retsept see küll olema peab, mille abil säärane meistriteos valminud on. Iroonilisel kombel on kladdkaka juures tegelikult kõige tähtsam mitte ülearu vaeva näha – tainas valmib ühesainsas anumas ning vispeldada seda kindlasti ei tohi – kui taina õhuliseks klopid, küpseb kook kuivaks. Mina lisan alati oma koogile ka mõne tilka piparmündiessentsi – rikkalikus šokolaadikoogis on see nagu… piparmünt šokolaadis, noh! Oivaline!
Kladdkaka valmistamiseks läheb sul vaja:
200g võid
3 dl suhkrut
4 muna
2 dl jahu
6 sl kakaopulbrit
1 tl vanillisuhkrut
3-4 tilka piparmündiessentsi
garneeringuks tuhksuhkrut
Haara suur kastrul ja sulata selles või. Tõsta tulelt ja lase jahtuda (piisavalt, et munad või kuumuse tõttu hüübima ei kukuks), lisa suhkur ja sega puulusika abil potti ka munad. Siis sega juurde kõik ülejäänud koostisosad ning töötle tainas ettevaatlikult ühtlaseks. Vala koogitainas võiga määritud ja küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (selle puudumisel sobib ka tavaline keraamiline koogivorm) ning küpseta kooki 180°C ahjus seni, kuni kook on puudutades pealt kõva, ent võdiseb veel keskelt pisut. See peaks võtma ca. 15-20 minutit, kuid kõige kindlam on nina vahepeal ahjuukse vahelt sisse pista ja koogivormi natukene võdistada. Tõsta valminud kook ahjust välja, lase peaaegu täielikult jahtuda (kui suudad), puista üle tuhksuhkruga ja serveeri koos vahukoore või vanillijäätisega. Et voilà!
Kindlasti proovin seda teha aga ei tea kes selle ära sööb. Sõbrapäeva koogi pidin ka lapsele sisse söötma, sest mina magusat ei söö ja mees ka ei taha. Küpsetada jällegi väga tahaks.
Kiiret paranemist Ellile )
pool kogust, väike lahtikäiv koogivorm (need pisikesed vormid on nii armsad) ja ülejääk naabritele 😀
Mul kolisid just korterimajja sisse 17 poola töömeest, neile viiks jah kooki 😀
Mirjam, kas sa muutsid oma blogi juures midagi? Ma ei saa enam feedly’s su postitusi korralikult lugeda, poolitab teksti ära ja pean iga kord eraldi su blogisse tulema 🙁
sorri, muutsin jah 🙁 sest ma väga tihti teen postitustes muudatusi (tuleb mingi viga sisse või unustan midagi lisada ja lisan tagantjärele) ja mulle lihtsalt ei meeldi see, et mu postitus elab kuskil omaette elu ja ma ei saa teda seal kontrollida. ma loodan, et see liiga palju tüli ei tee – mul on niiviisi parem. 🙂
Apppi, ma nii armastan Rootsi šokolaadikooki! Mäletan, kui kooli ajal toimus Rootsi sõpruskooliga õpilasvahetus, siis selle koogiga võttis mind minu pere vastu, niiiii hea! Eile tegin Pariisi õunakooki, nädalavahetusel peaks vist Rootsi maitsed ahju küpsema panema 😉
Mulle tohutult meeldivad su toidupostitused! Ahvatlev kook ja tundub lihtne järgi teha, võtan omale plaani.
Aitäh Mirjam retsepti eest!
Laupäeval läheb tegemisele ja vanilje jäts kindlalt kõrvale 🙂
OO.. see läheb küll homme käiku, tuleb paar külalist põnni 4 KUUSE sünnipäeva puhul 😀
juba neli kuuske 😀 kuhu see aeg küll lendab… kas kook tuli maitsev?
Külalised ajastasid oma tulemise halvasti, nii et mul ununes see liiga kauaks ahju, keskelt polnud vedel enam. Aga muidu tõenäoliselt läheb veel kordamisele- tõesti oli lihtne ja siiski sai kiita vaatamata üleküpsemisele. 😀
Kook oli oivaline (olenemata 1 dl võrra väiksemast suhkru kogusest)! 🙂 mmmmm seest veits toores…
no ma võtsin ära selle 1 dl jah, mulle tundus see suhkrukogus räme 😀 aga mu brownie on ju otsas, miks teed mulle nii 🙁 ma vist lähen küpsiseid küpsetama kohe…
Lõpuks ometi suutsin ennast ka kööki vedada, et seda imetabast kooki proovida… kasutasin 240g pruuni suhkrut valge asemel ja see kogus tundub ikka meeletu! Tainas maitses imeliselt, loodame, et valminud kook on veel maitsvam!
Tere,
Leidsin selle retsepti ja tahaks väga proovida teha, aga pole kuskilt piparmündiessentsi leidnud ehk aitad, kus selle soetanud oled?
Mina otsisin seda ka tikutulega taga! Võid kooki ka ilma selleta teha või kui lisad näiteks törtsu kanget espressot, on tulemus täiesti imeline. Aga essentsi saab minu mäletamist mööda näiteks Suhkrukunstist 🙂
Tegin täna seda kooki tütre 5 kuu minisünnipäeva puhul, ülimaitsev lihtsalt. Piparmündiessentsi mul polnud, panin törtsu espressot. Tänud retsepti eest 🙂
Minu rõõm 🙂
Kas kakao on magus?
Ei! Ikka päriskakao. 🙂
Tänud, proovin täna teha 🙂