Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Retsept: Teriyakised tofu-köögivilja grillvardad

April 6, 2019~ mis seal grillil küpseb?, mis täna...?

Mõni aeg tagasi kirjutas Agnes üliägedast ideest, mille ta oma abikaasa Raiko unenäos välja oli mõelnud. 😀 Asja mõte on selles, et igal nädalal on perel üks niisugune päev, kus süüakse midagi täiesti uut – midagi niisugust, mida kunagi varem valmistatud pole. Mind inspireeris see tohutult! Juba nädalaid käin ja nuputan, misasjad need on, millest ma kunagi kokanud pole, aga järgi proovima peaksin. Terve rodu mõtteid on pähe kerkinud ja nii olengi ka nädala toidukorvi koostades püüdnud midagi uut ja huvitavat korvi pista.

Esimeseks niisuguseks midagi-mida-me-varem-söönud-pole-asjaks sai tofu. Ma olen suur taimetoidusõber, st. taimeriigist pärinevad mu lemmiktoiduained, kuid tofuga ma oma koduköögis varem rinda pistnud polnud. Ilmselt on mul ka alateadlikud eelarvamused tofu suhtes – osad seavad küsimärgi alla selle tervislikkuse, teised ütlevad, et see lihtsalt maitseb pahasti. Kolmandad, näiteks mina, on skeptilised tofust valmistatud poolfabrikaatide suhtes ja maalivad need eelarvamused laia pintsliga ka maitsestamata tofu enda peale.

No olgu selle taga mistahes põhjused või nende puudumine – tofut meie majas varem valmistatud polnud. Aga juba tükk aega oli mul silme ees olnud ilus pilt kleepuvas teriyakilaadses marinaadis tofust ja seda pilti silme ette manades ja “Uue toidu neljapäevast” inspireerituna ma kaks klotsi tofut viimati netipoes ostukorvi klikkisin ka.

Kas ma võin sündmustest ette rutata ja öelda, et ma lihtsalt oigasin seda rooga süües mõnust? Tõsiselt ka. Üks paremaid retsepte, mille ma oma elus kunagi leiutanud olen. H oli sellest einest nii inspireeritud, et teatas, et soovib suvel oma veganskeptikutest sõpradele taimetoidu-grillpeo korraldada!

Vaja läheb:

500g tofut (tükki, mitte siidist)

Teriyakilaadse marinaadi tarvis:

ca 50 ml sojakastet
ca 1 dl taimeõli
0,5 tl kalakastet (jäta ära kui täistaimset eelistad)
2-3 sl fariinsuhkrut
1 laimi mahl
1 tšillikaun (seemnetega)
1 suur jupp ingverit
1 suur peotäis värsket koriandrit
2-3 küünt küüslauku

Lisaks:

punast sibulat
paprikat
suvikõrvitsat
kirsstomateid
vm köögivilju, mida hea vardasse lükkida
õli ja/või võid

ja vardaid, soovitatavalt korduvkasutatavaid.

Mõnus kleepuv ja maitseküllane aasiapärane marinaad. Tofu imeb kogu selle ilu endasse nagu käsn!

Esimese asjana sega kokku marinaad. Tofu marineerimist ei pea (aga muidugi võib) alustama päev varem – see imeb maitsed üsna kähku väga kenasti endasse ja ei vaja niisiis väga pikka etteplaneerimist. Haki koriander ja tšilli pisut peenemaks, riivi ingver ja pressi küüslauk – mida peenemaks sa need töötled, seda “tõhusama” marinaadi saad. Sega kõik marinaadiks vajalikud koostisosad kokku kuni suhkur on sulanud, lõika tofu parajateks kuubikuteks (mida saab edukalt vardasse panna ilma, et need pooleks mureneks) ning sega marinaadiga kokku. Aeg-ajalt võid kogu kremplit segamas käia, et ülemised tükid ka marinaadiga kokku saaksid. Võid proovida toidukarbis marineerimist ja raputamist, aga mure tofu võib sedasi katki minna. Muid asju marineerides töötab see igatahes hästi!

Lase toful marinaadis seista nii kaua kui võimalik, aga vähemalt pool tundi kuni tund.

Kui tofuga on lood ühelpool, jaga oma armastust ka vardasseminevate köögiviljadega. Mina teen kõik köögiviljad alati enne grillimist kokku soola ja pipraga maitsestatud sulavõiga – eriti grillitud suvikõrvitsa teeb selline erikohtlemine võrratult heaks. Nendesse varrastesse siin ajasin mina tofukuubikutega vaheldumisi punase sibula sektorid (lähevad grillides imeliselt magusaks ja karamelliseks), kirsstomatid, paprikatükid ja suvikõrvitsakuubikud.

Ole tofut vardasse ajades veidi ettevaatlik – ta kipub murenema!

Ülearu kuuma grilli need vardad ei taha ega vaja – oluline on, et tofu ja viljad saaksid pealt karamelliseks küpseda ning suvikõrvitsad-paprikad kaanealuse kuumuse käes ka pehmeks haududa ilma, et nad pealt ära kõrbeksid. Niisugune grill, mille kohal saab käelaba 6 sekundit hoida, on hea küll. Kui valmistad neid muude läbiküpsemist vajavate asjade (nt liha) kõrvale, küpseta muu varem valmis. Varrastel ei lähe eriti kaua.

Mis niisuguse marineeritud tofu juures veel hea on, on see, et marinaadi saab varrastele niristada küpsemise ajal, aga ka hiljem kastmeks. Toorest kana- või sealiha marineerides on hea värske marinaad hiljem raisus – kuumutamata seda süüa ei tohi. Tofumarinaadil nakkusohtu pole ja nii võid selle kasvõi otse marinaadikausist kõrrega ära juua ja kausigi hiljem puhtaks lakkuda – niivõrd hea on see kraam. Mina hoidsin end hädavaevu tagasi ja valasin “üleliigse” marinaadi valmis varrastele.

Väljast krõbe ja karamelline, seest halloumit meenutava tekstuuriga, magus-soolane, suviselt grillsuitsune ja võrratult toitev. Minu selle suve lemmikroog, kahtlemata! Mõtlesin alguses, et teen valmis ühe kahest tofukuubikust, aga tänasin hiljem jumalat, et mõlemad ära grillisin – raske oli pidama saada. Muidu täitsa meeldivad grillvorstikesed tol õhtul igaljuhul ei ahvatlenud ega ahvatle ka praegu neid ridu kirja pannes. Niisugust maitseküllast tofut pistaks aga küll…

Mida teie tofust valmistate?

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

4 Comments

Viiekäiguline õhtusöök chez nous #ourkitchensrule »
« Haavatavus

About miiu

Comments

  1. E says

    April 6, 2019 at 8:37 pm

    Soja-seesami tofu on meie laua hitt! Pannil õlis praadida ja marinaadist läbi ( 1:1 sojakaste ja seesamiõli + roheline sibul ja seesamiseemned). Sööme nuudlite ja köögiviljadega. imeline 😀

    Reply
    • miiu says

      April 7, 2019 at 5:37 pm

      Sa tuletasid mulle meelde, et mul on seesamiõli otsas 😀 Küsitagu veel, mis kasu ma blogist saan – pigem tasuks küsida: millist ma EI saa?

      Reply
  2. Saara says

    April 7, 2019 at 10:35 am

    Ma kasutan tofut väga palju. Parim saavutus on vist tofust kohukeste tegemine… Ilge mäkerdamine, aga tulemus imehea ja miljon korda tervislikum kui poekohukesed. Silk tofu siis muidugi ja ikka Sandra Vungi retseptide järgi.

    Reply
  3. Liisu says

    April 15, 2019 at 9:39 pm

    Enamasti praen sojakastmega või lisan purustatud tofu toidu sisse. Mõnikord segan muude asjadega (marjad, müsli) sojajogurti sisse ka 😀

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (29), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • miiu on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Ann on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • miiu on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Laura Kohlin on Väärt ilunodi

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
    Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
    Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Värvisin hennaga juukseid...
    Värvisin hennaga juukseid...
  • Kooresed cannelloned spinatiga
    Kooresed cannelloned spinatiga
  • Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
    Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
  • Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
    Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
  • Koduteest, kodutundest ja köögi kujundamisest
    Koduteest, kodutundest ja köögi kujundamisest
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.