Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Retsept: Võrratult särtsakas guacamole

March 21, 2016~ mis mu taldrikul on?, mis täna...?

guac
Mehhiko köök on üks minu kõige lemmikumaid rahvuskööke ja guacamole on kahtlemata üks kirkamaid kriite selles kireva värvivalikuga karbis.  Kuigi ka sellenimeline purgikraam maitseb üpris meeldivalt, ei ole sellel mehhiklaste legendaarse avokaadodipiga kuigi palju pistmist – uskumatul kombel ei sisalda enamus poes müüdavaid guacamolesid kuigi palju (kui üldse) avokaadot! Et koduse guacamole valmistamine on küpsete avokaadode olemasolu korral naeruväärselt lihtne, ei ole mingisugust põhjust, miks üks endale tervisliku ja kasulikest rasvhapetest ning antioksüdantidest pakatava avokaado asemel poolfabrikaate sisse sööma peaks. Vähe sellest, et kodune guac igati tervislik ja taljesõbralik on, on see ka tõeliselt värske, särtsakas ja soovi korral ka mõnusalt vürtsikas. Olete valmis? Hakkame pihta!

Vaja läheb:

3 küpset avokaadot (soovitan neid otsida Rimist, kus mitmekaupa müüdavad võrku pakendatud avokaadod on pea alati ideaalselt küpsed)
1 tomatit (või ca. 5 kirsstomatit)
1/2-1 värsket tšillit (seemneteta)
2-3 vart rohelist sibulat (võib asendada 1/3 punase sibulaga)
1 küüs küüslauku
1 väikest peotäit värsket koriandrit
1 sl laimimahla
värskelt jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola

Tee nii: 

Aseta tomat(id) kaussi ja vala peale keev vesi. Jäta vili täpselt üheks minutiks kuuma vette ligunema, et tal nahk seljast ehmatada ning see hiljem maha koorida. Brutaalne, aga kahtlemata vajalik – tomatinahad guacamolesse ei kuulu. Seejärel haki tomat peeneks ja tee sama ka tšilli, rohelise sibula, koriandri ja küüslauguga või viska kõik koostisosad köögikombaini/blenderisse, et elu enda jaoks kohe eriti kergeks teha. Kõige lõpuks lisa avokaado* ning laimimahl. Kui eelistad siidist ja ühtlast konsistentsi, kasuta blenderit või saumiksrit ning püreeri avokaadomass täielikult. Juhul, kui eelistad tükilist konsistentsi või vajaliku varustuse puudumisel võid avokaado purustada ka lihtlabase kahvliga. Maitsesta avokaadodipp soola ning pipraga, kaunista värske koriandri ja tšilliga ning serveeri ühes soolaga maitsestatud nachode e. maisikrõpsudega (reedeõhtuse õlle kõrvale või pidulauale) või näiteks chili con carne (minu retsepti leiad SIIT) juurde. Päris kindlasti ei kahetse sa, et guacamoleteo ette võtsid – võrreldes plekkpurgis müüdava rohelise tatiga… tähendab – seda ei olegi võimalik poekraamiga võrrelda. Küll sa näed. 🙂


* Õhuga kokku puutudes kipub avokaado kahetsusväärsel kombel oksüdeeruma ja pruunikaks muutuma. Happelise laimimahla lisamine aitab seda protsessi küll pidurdada, ent dipi kaubandusliku välimuse võimalikult pikaks säilimiseks soovitan guacamolet siiski mitte liiga pikalt ette valmis teha. Kui teen guac’i külalistele serveerimiseks, valmistan ette kõik teised koostisosad (püreerin nad), hoian külmkapis ning alles külaliste saabudes purustan avokaado neile lisaks.

guac2

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

7 Comments

OOTD: Laupäevane jalutuskäik »
« Nädalavahetuse VLOG: Meeliülendav turulkäik ja pühapäevane lõunasöök heade sõpradega

Comments

  1. Reelika says

    March 21, 2016 at 8:43 am

    Kui panna valmissegusse avokaadokivi, siis see ei tõmba ka nii kiirelt pruuniks 🙂

    Reply
    • miiu says

      March 21, 2016 at 8:52 am

      nii nad räägivad jah, aga see on tegelikult vist ikkagi linnalegend – õhuga kokku puutudes muutub lahtilõigatud avokaado igaljuhul pruuniks, kivi lisamine ei lase tal just kivi ümbert õhuga kokku puutuda, aga selleks sobiks näiteks ka kruusakivi. 😀

      Reply
      • Reelika says

        March 21, 2016 at 2:20 pm

        Ma arvasin ka, aga ma olen teinud sellisesse pisemasse kaussi oma portsu, et kui kivi sisse surada, siis ta ongi enam vähem igast küljest kaetud, ja on veidi kauem seisnud küll ilusamana 😀 aga ma tõmban toidukile ka peale. Õuntega on sama asi – lõikan õunad viiludeks, piserdan kergelt sidruniveega ja siis jätan poolikud sidrunid samasse kaussi õunaviiludega ja tõmban kile peale ja ei lähe üldse kiirelt pruuniks 😀 või siis on asi minus ja mu kodus, et hapnikku vähe ega lähegi midagi pruuniks 😀

        Reply
  2. leoola says

    March 21, 2016 at 9:11 am

    Guacamole on nii hea asi 🙂
    Ma ükspäev leiutasin endale veel päris hea võileivakatte, mis koosneb laimi/sidrunimahlast, avokaadost ja Kalles Kaaviarist ja kõik kokku segada.
    Kas sa kui poolrootslane 🙂 ei söö Kallest? Piltidel poleks nagu näha kunagi olnud? Kuigi kui ma nüüd meenutan, siis sa vist mereandide teemalisi asju ei söönud?

    Reply
    • miiu says

      March 21, 2016 at 9:15 am

      H sööb Kallest suurima rõõmu ja heameelega jah, ma ei tea, kui palju mulle peale peaks maksma 😀

      Reply
  3. Kirke says

    March 22, 2016 at 10:09 pm

    Aga kui palju läks küüslauku? See koostisosa jäi retsepti nimekirjast välja.

    Reply
    • miiu says

      March 22, 2016 at 10:38 pm

      oi, pekk! 1 küüs!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (29), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • E. on Ise tegid selle saia või?
  • Kai on Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • miiu on Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Kai on Meie igavesti-kodu: Söögituba

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Ise tegid selle saia või?
    Ise tegid selle saia või?
  • Meie igavesti-kodu: Söögituba
    Meie igavesti-kodu: Söögituba
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Kevadised aiatööd: aiapostid-peenrakastid
    Kevadised aiatööd: aiapostid-peenrakastid
  • DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
    DIY õuemäng: Looduslapse bingo (prinditavate failidega)
  • What's for lunch? Golden chicken nuggets!
    What's for lunch? Golden chicken nuggets!
  • H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?
    H nipinurk: Kuidas ise kevadist jalgrattahooldust teha?
  • Our weekly menu: What did we eat last week?
    Our weekly menu: What did we eat last week?
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.