Mehhiko köök on üks minu kõige lemmikumaid rahvuskööke ja guacamole on kahtlemata üks kirkamaid kriite selles kireva värvivalikuga karbis. Kuigi ka sellenimeline purgikraam maitseb üpris meeldivalt, ei ole sellel mehhiklaste legendaarse avokaadodipiga kuigi palju pistmist – uskumatul kombel ei sisalda enamus poes müüdavaid guacamolesid kuigi palju (kui üldse) avokaadot! Et koduse guacamole valmistamine on küpsete avokaadode olemasolu korral naeruväärselt lihtne, ei ole mingisugust põhjust, miks üks endale tervisliku ja kasulikest rasvhapetest ning antioksüdantidest pakatava avokaado asemel poolfabrikaate sisse sööma peaks. Vähe sellest, et kodune guac igati tervislik ja taljesõbralik on, on see ka tõeliselt värske, särtsakas ja soovi korral ka mõnusalt vürtsikas. Olete valmis? Hakkame pihta!
Vaja läheb:
3 küpset avokaadot (soovitan neid otsida Rimist, kus mitmekaupa müüdavad võrku pakendatud avokaadod on pea alati ideaalselt küpsed)
1 tomatit (või ca. 5 kirsstomatit)
1/2-1 värsket tšillit (seemneteta)
2-3 vart rohelist sibulat (võib asendada 1/3 punase sibulaga)
1 küüs küüslauku
1 väikest peotäit värsket koriandrit
1 sl laimimahla
värskelt jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola
Tee nii:
Aseta tomat(id) kaussi ja vala peale keev vesi. Jäta vili täpselt üheks minutiks kuuma vette ligunema, et tal nahk seljast ehmatada ning see hiljem maha koorida. Brutaalne, aga kahtlemata vajalik – tomatinahad guacamolesse ei kuulu. Seejärel haki tomat peeneks ja tee sama ka tšilli, rohelise sibula, koriandri ja küüslauguga või viska kõik koostisosad köögikombaini/blenderisse, et elu enda jaoks kohe eriti kergeks teha. Kõige lõpuks lisa avokaado* ning laimimahl. Kui eelistad siidist ja ühtlast konsistentsi, kasuta blenderit või saumiksrit ning püreeri avokaadomass täielikult. Juhul, kui eelistad tükilist konsistentsi või vajaliku varustuse puudumisel võid avokaado purustada ka lihtlabase kahvliga. Maitsesta avokaadodipp soola ning pipraga, kaunista värske koriandri ja tšilliga ning serveeri ühes soolaga maitsestatud nachode e. maisikrõpsudega (reedeõhtuse õlle kõrvale või pidulauale) või näiteks chili con carne (minu retsepti leiad SIIT) juurde. Päris kindlasti ei kahetse sa, et guacamoleteo ette võtsid – võrreldes plekkpurgis müüdava rohelise tatiga… tähendab – seda ei olegi võimalik poekraamiga võrrelda. Küll sa näed. 🙂
* Õhuga kokku puutudes kipub avokaado kahetsusväärsel kombel oksüdeeruma ja pruunikaks muutuma. Happelise laimimahla lisamine aitab seda protsessi küll pidurdada, ent dipi kaubandusliku välimuse võimalikult pikaks säilimiseks soovitan guacamolet siiski mitte liiga pikalt ette valmis teha. Kui teen guac’i külalistele serveerimiseks, valmistan ette kõik teised koostisosad (püreerin nad), hoian külmkapis ning alles külaliste saabudes purustan avokaado neile lisaks.
Kui panna valmissegusse avokaadokivi, siis see ei tõmba ka nii kiirelt pruuniks 🙂
nii nad räägivad jah, aga see on tegelikult vist ikkagi linnalegend – õhuga kokku puutudes muutub lahtilõigatud avokaado igaljuhul pruuniks, kivi lisamine ei lase tal just kivi ümbert õhuga kokku puutuda, aga selleks sobiks näiteks ka kruusakivi. 😀
Ma arvasin ka, aga ma olen teinud sellisesse pisemasse kaussi oma portsu, et kui kivi sisse surada, siis ta ongi enam vähem igast küljest kaetud, ja on veidi kauem seisnud küll ilusamana 😀 aga ma tõmban toidukile ka peale. Õuntega on sama asi – lõikan õunad viiludeks, piserdan kergelt sidruniveega ja siis jätan poolikud sidrunid samasse kaussi õunaviiludega ja tõmban kile peale ja ei lähe üldse kiirelt pruuniks 😀 või siis on asi minus ja mu kodus, et hapnikku vähe ega lähegi midagi pruuniks 😀
Guacamole on nii hea asi 🙂
Ma ükspäev leiutasin endale veel päris hea võileivakatte, mis koosneb laimi/sidrunimahlast, avokaadost ja Kalles Kaaviarist ja kõik kokku segada.
Kas sa kui poolrootslane 🙂 ei söö Kallest? Piltidel poleks nagu näha kunagi olnud? Kuigi kui ma nüüd meenutan, siis sa vist mereandide teemalisi asju ei söönud?
H sööb Kallest suurima rõõmu ja heameelega jah, ma ei tea, kui palju mulle peale peaks maksma 😀
Aga kui palju läks küüslauku? See koostisosa jäi retsepti nimekirjast välja.
oi, pekk! 1 küüs!
Kuubal õppisin sööma avokaadot ja nüüd ei jäta päevagi vahele.
Kõigi krõpsude juurde sobib ülihästi cuacamole.
Tänud.