Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)

February 27, 2015~ mis täna...?

CIA1

My first ciabattas weren’t exactly a success an epic failure so I decided to give baking some another shot. Since I made the first ones following a recipe and failed, I decided to pretty much wing it this time and improvise my own. The trick to a great ciabatta is completely ignoring the fact that the dough seems way too wet to be shaped into a loaf – in stead of kneading more flour into the dough, I discovered that covering it in flour allows you to shape it anyway you like. Also: put a tray or pot of water in the oven with the ciabattas to ensure a crispy crust. To make two loaves of ciabatta, you need:

25g of fresh yeast
5 dl lukewarm water
1 tbsp extra virgin olive oil
1 dl rye flour
2 tsp salt
1,5 tbsp honey
a handful of ground linseeds
a handful of pumpkin and sunflower seeds
10 black olives, finely chopped
4-5 sundried tomatoes, finely chopped
1 tbsp dried herbs
7 dl all-purpose flour

Dissolve the yeast in the water, add the oil, salt, honey, rye flour, seeds, olives and tomatoes and mix. Start adding the flour bit by bit until you have a smooth and even dough. Cover the bowl with a clean kitchen towel, place somewhere warm and leave to rise for about an hour or so. Once the dough has risen, transfer it to a floured surface and split into two even heaps of dough. Cover each half in plenty of flour, shape into narrow loaves and carefully transfer to a baking tray. Give the loaves a good couple of twists and sprinkle with seeds if you like, preheat the oven to 225°C and leave the loaves to rise for another 20-30 minutes. Put the ciabattas in the oven with a pot or tray of water and bake for 20 minutes or so. The ciabatta is cooked when it sounds hollow if you tap on it. Allow the bread to cool for a while, slice it up and enjoy with some fine quality olive oil. I’m eating a slice as I’m writing this and it’s ABSOLUTELY divine. Mama’s proud. 🙂

// Mu esimesed ciabattad ei kukkunud just kõige paremini välja nurjusid eepiliselt, nii et otsustasin eile uuesti proovida ja kuna ma esimesed tegin retseptis näpuga järge ajades, otsustasin seekord improviseerida. Hea ciabatta saladus peitub taigna liiga vedela tekstuuri täielikult ignoreerimises – jahu lisamise asemel saab taignapätsid jahuga katta ja nii on võimalik tainale enam-vähem ükskõik, mis kuju anda. Lisaks: pane koos ciabattadega ahju ka pott või ahjuvorm veega, et saiadele tuleks imeliselt krõbe koorik. Kahe pätsi ciabatta jaoks läheb sul tarvis: 

25g presspärmi
5 dl käesooja vett
1 sl extra virgin oliiviõli
1 dl rukkijahu
2 tl soola
1,5 sl mett
peotäit linaseemneid (mina jahvatasin kohviveskiga)
peotäit päevalille- ja kõrvitsaseemneid
10 peeneks hakitud musta oliivi
4-5 peeneks hakitud päikesekuivatatud tomatit
1 sl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
7 dl nisujahu

Lahusta pärm vees, lisa õli, sool, mesi, rukkijahu, seemned, oliivid ja tomatid ning sega ühtlaseks. Hakka vähehaaval jahu lisama ning sega tainas ühtlaseks. Kata kauss puhta köögirätikuga ning aseta umbes tunniks sooja kohta kerkima. Kui tainas on kerkinud, kummuta see kausist jahuga kaetud tööpinnale ja jaga kaheks võrdseks kuhjaks. Kata kumbki pool pealt rohke jahuga, vormi piklikeks pätsideks ja tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee pätsidesse paar keerdu ning puista soovi korral seemnetega üle, säti ahi 225°C peale kuumenema ja jäta tainas veel 20-30 minutiks kaetult kerkima. Pane ciabattad koos veeanumaga ahju ning küpseta umbes 20 minutit. Ciabatta on küpsenud, kui teeb peale koputades “seest tühja” häält. Lase saial pisut jahtuda, viiluta ja naudi koos kvaliteetse oliiviõliga. Söön parajasti kirjutamise ajal viilukest omaenda küpsetet saia ja see on lihtsalt taevalik. Ei oleks (pärast esimese korra fiaskot) uskunud, et see nõnda hästi välja kukkuda saab. 🙂 *uhke*

CIALinseeds are packed with amazing nutritional value, but unless you grind or crush them, your body won’t be able to digest and absorb the nutrients and the seeds will just come out looking exactly like they did going in. 😀
// Linaseemnetes on meeletult kasulikke toitaineid, aga kui neid enne pintslisse pistmist ei jahvata ega purusta, ei saa keha toitaineid kätte ja seemned tulevad lihtsalt samal kujul välja, nagu sissegi läksid. 🙂
CIA2The dough should at least double in size. 
// Tainas peaks vähemalt kahekordseks kerkima.
cia3I thought I’d try twisting the loaves up to make them look like traditional ciabattas – just felt like a good idea at the time. What do you know – not only did they turn out better looking, the twists also helped the loaves hold their shape.
// Mõtlesin ,et teen oma saiadele mõned keerud sisse, sest mulle tundus, et traditsiooniliste ciabattadega vist tehakse nõnda. Ennäe imet – vähe sellest, et pätsid autentsemad välja nägid, aitasid keerud neil ka paremini kuju hoida.
cia4Mommy’s favorite little helper was more than willing to sprinkle seeds. Most of the seeds went into her mouth, though… 🙂
// Emme lemmikabiline oli rõõmuga nõus ciabattadele seemneid puistama. Enamuse seemneid puistas ta endale muidugi suhu… 🙂
cia5An absolutely heavenly crispy crust!
// Taevalikult krõbe koorik!
CIA6I should’ve waited for the ciabattas to cool down a bit before slicing but I couldn’t help myself. I topped the bread with some feta, cherry tomatoes and pesto and it was the most delicious damn thing I’ve eaten in a long while. I’m NEVER buying a ciabatta from a store ever again!
// Ma oleksin tõenäoliselt pidanud ciabattadel enne viilutamist pisut jahtuda laskma, aga lihtsalt ei suutnud. Ladusin saiaviiludele feta, kirsstomatid ning pesto ja lihtsalt mõmisesin mõnust. Päris ostangi kunagi veel poest ciabattat – need “bruschettad” olid PARIMAD asjad, mida ma üle pika aja söönud olen…
CIA7

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

7 Comments

Mobile blog: Mornings in our bed »
« My favorite bed linen

Comments

  1. Kai says

    February 28, 2015 at 7:28 am

    Linaseemnejahu on nii hea! Seedimisele ka, onju, aga hea maitsega ka. Poes on ka linaseemnekukleid, hästi mõnusa maitsega. Vaatan just Jillian McKeathi ja tema ja sina tekitasite mus soovi küpsetada hommikusöökideks täisteranisu kukleid linaseemnejahuga. Mmm.

    Reply
    • miiu says

      February 28, 2015 at 3:42 pm

      rõõm inspireerida 🙂 ma pole linaseemnejahu ealeski ostnud, pean hakkama! mulle ka linaseemned hirmsasti maitsevad 🙂

      Reply
  2. Kätlin says

    April 10, 2015 at 12:56 pm

    ARRRRMASTAN seda retsepti!

    Reply
    • miiu says

      April 10, 2015 at 1:21 pm

      see on mu suuuurim rõõm 🙂

      Reply
  3. Anonymous says

    December 7, 2015 at 12:59 pm

    Ei tea, kas täistera nisujahu võiks ka asendada nisujahuga? 🙂

    Reply
    • miiu says

      December 7, 2015 at 1:20 pm

      Muidugi! 🙂

      Reply
  4. Reelika says

    January 9, 2016 at 12:18 pm

    Teen seda retsepti umbes iga 3-4 kuu tagant, kui isu tuleb ja siis teen ka veel sellise laari valmis, et saab mitu nädalat süüa. Nii hea!
    Hakkasin mõtlema, et ei tea kas õlikanepiseemned ka sobiks siia sisse?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (29), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt ja koostööpakkumised: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • miiu on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Ann on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • miiu on Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Laura Kohlin on Väärt ilunodi

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

POPULAARSEMAD

  • Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
    Retsept: Võrratult särtsakas guacamole
  • Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
    Kogumispäevik: Kodukeemia minu (loe: kloorisõltlase) majapidamises
  • Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
    Retsept: Rootslaste oivaline (ja naeruväärselt lihtne) "kladdkaka"
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
    Halvemini ja siis jälle paremini kui oleks oodata osanud
  • Värvisin hennaga juukseid...
    Värvisin hennaga juukseid...
  • Kooresed cannelloned spinatiga
    Kooresed cannelloned spinatiga
  • Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
    Snapshots: Ciabatta bakery (with recipe!)
  • Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
    Pidupäevaretsept: Rikkalik ja mahlane võileivatort külmsuitsulõhega
  • Koduteest, kodutundest ja köögi kujundamisest
    Koduteest, kodutundest ja köögi kujundamisest
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.