I made a wonderful friend this past summer. Not only is she a great person, she also came with numerous benefits – she has a daughter the same age as mine, her family lives on the paradise island we spend our summers at and, most importantly, she makes the world’s most delicious brownies. What? I’d say it’s a pretty fantastic trait! You’ve asked for the recipe many-many times and Kaia was kind enough to share it with me so here it finally is! You need:
For the brownie:
120 g butter
2 eggs
1 dl cocoa powder
1 tbsp vanilla sugar
1/2 tsp salt
1 tsp baking soda
2 dl sugar
1 tbsp glycose (I’ve skipped it, but if you have some – go for it!)
50 g warm strong coffee (espresso)
2 dl plain flour
For the fudge-nut mixture:
60 g butter
1 dl brown sugar (Muscovado)
1 tbsp dark syrup
1 tbsp heavy cream
2 dl of mixed nuts (pecans, hazelnuts, Brazil nuts, cashews etc.)
a tiny splash of cognac or brandy (optional)
Method:
Preheat your oven to 180C, grab a (22 cm) springform pan, butter it and line the bottom with baking paper. I usually like to live a little and triple the amount of ingredients and make the brownie in a large baking tray. It’s probably because I’m a little fat at heart. 🙂
Start making the dough by melting the butter and setting it aside to cool a bit. Using a hand whip, mix together the eggs, cocoa, vanilla sugar, salt and baking powder in a large mixing bowl. Then add the butter, sugar, coffee and the flour, mix together until the dough has a smooth and silky consistency. Pour into the baking pan and throw in the oven for 20 minutes. The baking time will vary if you decide to double or triple the amount of ingredients – expect to take the brownie out when it’s still a tiny bit wobbly in the center.
Melt the butter, brown sugar, syrup (and the glucose, if you’re using it) and cream in a heavy-bottomed skillet. Keep mixing and let the mixture simmer for three minutes. Add the nuts to the mixture and, once the brownie is ready to come out of the oven, pour the mixture over the brownie. Place the brownie back in the oven and bake for another 10 minutes. Allow it to cool down completely and serve with some (unsweetened!) whipped cream.
// Sain endale möödunud suvel suurepärase uue sõbra. Vähe sellest, et ta on suurepärane inimene, on tal ka mitmeid muid eeliseid – tal on meie kroonprintsessi vanune tütar, tema pere elab paradiisisaarel, kus meiegi oma suved veedame ja, mis peamine, ta küpsetab maailma kõige oivalisemaid browniesid. Mida? On ju suurepärane isikuomadus? Olete seda retsepti minult mitmeid-mitmeid kordi küsinud ja lahke Kaia oli nõus seda minuga jagama. Siin ta siis on! Vajad:
Brownie jaoks:
120g võid
2 muna
1 dl kakaopulbrit
1 sl vanillisuhkrut
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
50g kanget sooja kohvi (espressot)
2 dl nisujahu
Iirise-pähklikatte jaoks:
60g võid
1 dl fariinsuhkrut (või Muscovadot)
1 sl tumedat siirupit
1 sl vahukoort
1 sl glükoosi (mina olen selle puudumisel glükoosi välja jätnud, aga teie võite selle siiski lisada)
2 dl pähklisegu (mina kasutan sellist, kus on India pähklid, parapähklid, metspähklid jms.)
sorts konjakit või brändit (soovi korral)
Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini, haara (22 cm) läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, määri see võiga kokku ja kata põhi küpsetuspaberiga. Mina olen tavaliselt otsustanud, et elu on koonerdamise jaoks liiga lühike ning koostisosade koguse kolmekordistanud ja brownie ahjuplaadil valmis küpsetanud. Aga ma olen hingelt natuke paks ka. 🙂
Alustuseks sulata või ja aseta see seejärel jahtuma. Samal ajal sega suures kausis käsitsi vispeldades kokku munad, kakao, vanillisuhkur, sool ja küpsetuspulber. Seejärel lisa või, suhkur, kohv ja jahu ning sega, kuni tainas on sile ja läikiv. Vala tainas ahjuvormi ja viska 20 minutiks ahju. Küpsetusaeg sõltub muidugi sellest, kas otsustasid kogused kahe- või kolmekordistada või mitte. Mina soovitan brownie esimest korda välja võtta siis, kui see on keskelt veel pisut “toores” ja võdisev.
Iirisekatte jaoks sulata paksupõhjalises potis või, fariinsuhkur, siirup (ja glükoos, kui seda kasutad) ja vahukoor. Lase iirisel pidevalt segades kolm minutit vaiksel tulel podiseda. Seejärel lisa segule pähklid ning kui brownie on valmis ahjust väljuma, vala pähklisegu browniele, määri ühtlaselt laiali ning aseta kook veel 10 minutiks ahju. Lase sellel täielikult jahtuda ning serveeri oivaliselt mahlane ja rikkalik küpsetis soovi korral (magustamata!) vahukoorega.
Ma olen kaalult natuke paks ja sellised postitused peaks mu bloglovin peale kella kuute lihtsalt ära keelama 😀
Aga üliisuäratav näeb välja:)
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D humorist!
Lõpuks see retsept siia blogisse saabus,ammu juba ootasin :). Eks peab järele proovima 🙂 !!
vabandust, armas Marta, et nii kaua oodata lasin 🙁 püüan edaspidi tublim olla! anna siis teada, kuidas maitses, ja too mulle ka tükk!
mmmmm, brownie on mu lemmik kook. Aga ma ise ei oskagi teha head, nii ma alati tellingi vennanaiselt
ja üleüldse teiste tehtud asju on alati hea süüa 🙂
siis pead seda retsepti proovima! kuigi pean tunnistama – kaia tehtud brownie oli minu omast parem. vist seesama “teiste tehtud” eelis oligi see, mis koogile nii hea maitse andis 😉
Palun üks selline Veerenni 24 toimetada! Oh god.. Mokk töllakil ja ila tilgub mööda lõuga alla.
Hakka küpsetama! See on maru lihtne. Ja siis too mulle ka tükk. 😉
Eestikeelsest nimistust on küll sool kuhugi lipsanud 🙂
sinder! teen korda. aitäh sulle!
Aga brownied on super! 🙂 Aitäh retsepti eest!
Jee! Puhas rõõm. Aitäh tagasiside eest 🙂
Aitäh! Võtsin endale.
oooo! See on mu lemmik! Proovin teha, aitäh postituse eest!
tere! su blogi on väga tore ja retseptivihiku osa imetabane – need toidud ajavad suu vett jooksma.
plaanin antud brownie-retsepti proovida, kuid tahaksin mingi osa kakaopulbrist tumeda šokolaadiga asendada. kas arvad, et see võiks toimida või muudaks šokolaadi lisamine liialt küpsetise konsistentsi?
Hei! Miks sa šokolaadiga asendada tahaksid? Kas sestap, et see on kodus olemas? Kakao ongi ju tegelikult õige šokolaadi põhikomponent, kõige šokolaadim šokolaad üldse. Ma usun, et võid vabalt asendada, midagi hirmsat ei juhtu sellest kohe päris kindlasti. Ilmselt tuleb konsistents siis vedelam, aga vaevalt see väga midagi muudab. 🙂
ehhee, ilmselgelt olen browniemaailmas veel haljas. mingil põhjusel eeldasin kahte asja: esiteks, et kakaopulbri kasutamine jätab küpsetisele veidi pulbrise järelmeki ning teiseks, et tumeda šokolaadi kasutamine kõrvaldaks esimesena kirjeldatud probleemi. kui sinu vastust lugesin, laksasin mõttes käega endale otsaette: kakao + rasvaine ju ongi šokolaad.
tead, proovin kõigepealt sinu pakutud originaalretsepti järgi 🙂
Otsisin paar päeva tagasi mõnda toredat koogiretsepti ning muuhulgas vaatasin üle ka varasemalt salvestatud lingid/retseptid. Tore, et seda tegin! See brownie tuli nii mõnus, et pean tulema retsepti kiitma ka aasta pärast selle avaldamist 🙂
Nii tore, aitäh!