For the stew:
500g beef (or lamb, whichever you prefer) mince
1 stalk of celery
1 large onion
10 cherry tomatoes
4 carrots
2-3 cloves of garlic
1 tsp dried rosemary
5 tsp Worcestershire sauce
150g tomato purée
2 dl beef stock
1 bay leaf
salt, freshly ground pepper (to taste)
2 tbsp honey
200-300g (canned) mushrooms
For the mash:
10-12 potatoes
1 small onion, very finely chopped
100g butter
1,5-2 dl milk
salt
pepper
Chop up all your ingredients, fry off the beef and onion in a large frying pan, add the celery, carrots, rosemary and garlic and fry for a couple of minutes. Then add the tomatoes, the tomato purée, the Worcestershire sauce, the honey and finally, the beef stock. Throw in the bay leaf, bring to a boil and then lower the heat so that the stew barely simmers. Allow the stew to cook (in a lidded crock pot) for as long as possible (1,5-2h; take the lid off a half an hour before it’s done so the sauce can reduce), until the beef/lamb mince is perfectly tender. Season with salt if necessary.
To make the mash, boil the potatoes until tender, strain, add the milk, butter and onion to the pot and cook on a low heat until the butter melts and the chopped onion softens. Then use a potato masher and create an even, fluffy mash to pipe (or just spoon or smear) onto the stew you’ve poured into a shallow ovenproof dish and covered with a layer of sliced mushrooms. Cook in a 200-225°C oven until the mash turns golden and crisps up a bit on the outside. 🙂 Easy-peasy!
// Selle roa just “karjase” pirukaks kutsumine on leebe kunstiline liialdus, sest kuna ma lambaliha kuigivõrd ei armasta, on see käesolevas roas asendatud hoopis veisehakklihaga. Kellele lammas mokkamööda on, võib “piruka” valmistada traditsioonilisel viisil. Hautisele võiks lisada ka värskeid (külmutet) herneid – meie kodupoes olid need lihtsalt otsas, aga kindlasti sobinuks nad sinna ideaalselt. 🙂
Hautise jaoks:
500g veisehakkliha (või, nagu öeldud, hoopis lammast)
1 sellerivars
1 suur sibul
10 kirsstomatit
4 porgandit
2-3 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud rosmariini
5 tl Worcestershire’i kastet
150g tomatipüreed
2 dl veisepuljongit
1 loorberileht
soola, värskelt jahvatatud pipart (maitse järgi)
2 sl mett
200-300g (konserveeritud) šampinjone
Kartulipudru jaoks:
10-12 kartulit
1 tilluke sibul, väga peeneks hakitult
100g võid
1,5-2 dl piima
soola
pipart
// Haki koostisosad väikesteks tükkideks, pruunista veiseliha ja lisa sellele sibul, seller, porgand, rosmariin ja küüslauk ning prae läbi. Seejärel tõsta koostisosad ümber haudepotti ning lisa hulka ka tomatid, tomatipüree, Worcestershire’i kaste, värskelt jahvatatud pipar, mesi ja viimaks ka veisepuljong. Lisa hautisele loorberileht, lase roal hetkeks keema tõusta ning alanda seejärel kuumus nii madalaks, et hautis vaevu podiseb. Lase tal sedasi tasakesi (kaane all) haududa, kuni liha on ideaalselt pehme(1,5-2h; pool tundi enne valmimist võid kaane eemaldada, et kaste saaks “kokku keeda”). Kui vaja, maitsesta soolaga.
Kartulipudru valmistamiseks keeda kartulid pehmeks, nõruta, lisa potti piim, või ja sibul ning kuumuta madalal kuumusel, kuni või on sulanud ja sibul pehmeks haudunud. Siis haara pudrunui ja tambi kartulid ühtlaseks, õhuliseks kartulipüreeks. Pritsi see pritskoti abil (või tõsta lusikaga/määri) madalasse ahjunõusse valatud ja šampinjoniviiludega kaetud hautisele ja küpseta 200-225°C ahjus seni, kuni kartulipüree on pealt kuldpruuniks ja pisut krõbedaks küpsenud. Kukepea!
Issand jumal, täielik meistriteos!
That looks delicious, Mirjam. I have to try it too, one day. 🙂
Näeb imehea välja!
Taoline ema tehtud roog on minu absoluutne lemmik! Kutsume seda kodus ikkagi karjase pirukaks, kuigi meie versioon on sinu omast veel lihtsam! 🙂
jummel, kuidas saab üks toit nii hea välja näha 😀 😀
Läheb täna tegemisele!
palun annab teada siis, kuidas välja kukkus 🙂