When I suggested this recipe of mine for the menu when we were opening the café, my employer refused almost immediately. Pumpkin soup is boring, overdone and bland, she said. I insisted to make it for the test menu anyway so she could have a taste and then decide. After the first mouthful she was sold and it went straight onto the menu. I’m not a huge fan of pumpkin either – I agree it’s a little bland and boring. What gives this soup its oomph is the earthy sweetness of the roasted bell peppers, the heat of the chili and the zing of the white wine vinegar. This recipe was born around pumpkin season last year when the fridge looked like there was NOTHING to feed the kid for lunch. There was something, allright 🙂
You need:
♥ 1 small pumpkin
♥ 1,5 l water
♥ 2-3 red bell peppers
♥ 0,5-1 chili pod (deseeded)
♥ 2-3 potatoes
♥ 1-2 carrots
♥ 2 dl heavy cream
♥ 1 chicken stock
♥ 4 cloves of garlic
♥ 1 ts white wine vinegar
♥ 2 ts honey
♥ 2 ts salt
Start by roasting the bell peppers – wash them, place them whole on an ovenproof tray and roast under the grill, turning them whenever the top blackens (you can roast your chili pod as well, if you like). If you’ve got a gas stove, you can just blacken the peppers on the open flame – just make sure you don’t burn them too hard. While they’re in the oven, peel, deseed and chop the pumpkin and peel the garlic cloves, carrots and potatoes. Once the peppers are done roasting, take them out of the tray, lower the temperature in the oven and throw the chopped pumpkin, chili and garlic in in stead and sprinkle them with some olive oil – you can skip this part and decide to just allow the pumpkin to boil until soft, but I like to think roasting stuff for a while improves the flavor. Bring the water to a boil in a large pot, throw in the potatoes and carrots (cut into chunks) with a chicken stock cube and some salt. Peel the roasted bell peppers. Once the carrots are almost cooked, add the pumpkin and allow to cook some more until everything is perfectly tender. Then add the roasted and peeled bell peppers and start to purée your soup with a hand blender. Pour in the cream bit by bit until your soup has the perfect consistency. Season your soup with honey, more salt if necessary, the white wine vinegar and some black pepper. Serve with crispy croutons, bacon and some sour cream hearts, if you like. 🙂
Tip of the day: Making purée soup means sometimes you misjudge the amount of liquid in the pot before grabbing the blender and the consistency of the soup ends up being too runny and watery. To thicken it and improve texture or add creaminess (without adding any actual cream), you can throw in some rice, allow it to cook and then purée some more until your soup is perfectly silky.
// Kui ma selle retsepti kohviku menüüd koostades välja pakkusin, keeldus tegevjuhiproua peaaegu momentaalselt. Kõrvitsasupp on igav ja liiga tavaline, arvas ta. Ma raiusin ikkagi, et see pole mingi tavaline supp ja pakkusin välja, et ta võiks seda menüü testimisel ikkagi maitsta ja siis otsustada. Pärast esimest suutäit oli ta müüdud ja see läks sirgjoones otse menüüsse. Ma ei ole ka suurem asi kõrvitsafänn – ma olen nõus, ta on pisut igavavõitu ja ehk ka veidi maitsetu. Sellele supile annavad eriliselt mõnusa maitse röstitud paprika mõnus magusus, tšilli teravus ja valge veini äädika väike salapärane särts. See retsept valmis eelmise aasta kõrvitsahooajal, kui külmkapis ei paistnud lapsele lõunasöögi valmistamiseks MITTE MIDAGI olevat. Midagi seal ikkagi oli. 🙂
Sa vajad:
♥ 1 väikest kõrvitsat
♥ 1,5 l vett
♥ 2-3 punast paprikat
♥ 0,5-1 tšillikauna (seemneteta)
♥ 2-3 kartulit
♥ 1-2 porgandit
♥ 2 dl vahukoort
♥ 1-2 sl kanafondi
♥ 4 küüslauguküünt
♥ 1 tl valge veini äädikat
♥ 2 tl mett
♥ 2 tl soola
Alusta paprikate röstimisest – pese nad, aseta tervelt ahjuvormi või –pannile. rösti grillifunktsiooniga kõrgel temperatuuril ja keera ümber kui üks külg mustjaks muutub (võid ka tšillikauna röstida, kui soovid). Kui sul on gaasipliit, võid paprikat röstida lahtise leegi kohal, aga ole ettevaatlik, et sa neid liiga ära ei kõrveta. Samal ajal, kui paprikad on ahjus, koori, puhasta seemnetest ja tükelda kõrvits ning koori ka küüslauguküüned, porgandid ja kartulid. Kui paprikad on ahjus mustaks tõmbunud, võta nad välja, aseta taldrikule ja pane nende asemele (aga madalama, ca. 180-200C temperatuuriga) ahjuvormi hoopis kõrvitsakuubikud koos küüslaugu, tšilli ja oliiviõliga. Selle osa võid soovi korral vahele jätta ja kõrvitsa lihtsalt vees pehmeks keeta, mina lihtsalt juhtun arvama, et ahjus küpsetamine annab kõigele parema maitse. Aja vesi suures potis keema ja lisa tükeldatud kartul ja porgand koos kanapuljongikuubiku ja soolaga. Koori röstitud paprikad. Kui porgandid on peaaegu pehmeks keenud, viska vette ka kõrvits ja keeda, kuni kõik on täiesti pehmeks keenud. Siis lisa röstitud ja kooritud paprikad ja püreeri supp saumiksriga. Vala koor supile vähehaaval juurde samal ajal püreerides, kuni supp on ideaalse konsistentsiga. Maitsesta supp mee, soola (kui vaja), valge veini äädika ja musta pipraga. Serveeri krõbedate krutoonide, peekoni ja hapukoorest südametega, kui soovid. 🙂
Hea nipp: Püreesupi valmistamise käigus võib mõnikord juhtuda, et vedelikku on potis liiga palju ja pärast püreerimist jääb supp pisut liiga vesine ja vedel. Et seda siis paksendada ja tekstuuri parandada või suppi mõnusalt kooreseks muuta (ilma koort ja kaloreid päriselt lisamata), võid supile lisada riisi, lasta sellel supis pehmeks keeda ja siis veel püreerida, kuni supp on ideaalselt siidine.
Roasted peppers – you can allow yours to blacken even more, I just couldn’t wait for my hundred year old oven to be done roasting them.
// Röstpaprikad – teie võite enda omad vabalt veel pisut mustemaks lasta, ma lihtsalt ei jõudnud enam oodata, kuni mu sada aastat vana ahi nende röstimisega ühele poole saab.
Making soup hearts is easy as one-two-three – make perfectly round sourcream dots, grab a toothpick and connect the dots pulling the soup all the way through.
// Supisüdamekeste tegemine on imelihtne – tee ilusad ümmargused hapukooretäpid, haara hambatikk ja ühenda täpid omavahel tõmmates tikk ühe jutiga supist ja täppidest läbi.
sa mu juudas kui ilusad pildid 🙂 tahaks proovida juba seda suuuuupi
Vahva retsept 🙂
Kui küsida tohib, mis su ametiks-tööks kokkuvõtvalt on?
tohib muidugi, mul ainult ei ole vastust, sest mul pole õpitud ametit ega mõnd erilist tööd. 🙂 täna olen ikkagi kodune ema ja raha teenin kirjutades Emmede Klubile artikleid!
Oo kui ilus supp! Kuigi ma pole kõrvitsa fänn siis ükskord teen ikka! Näiteks..Halloween tulemas 😀
jah, saad carve’ida ja suppi proovida, kaks ühes 🙂 see ei maitse ausalt üldse nagu kõrvitsapüree, vaid nagu pärisinimeste söök! 😉