We had some tagliatelle pasta, mozzarella and fresh basil lying around so I decided today was Pasta Day. I cooked a rich tomato sauce using crushed tomatoes from a can, some fresh tomatoes, fresh oregano, chili, garlic and fresh basil. Since it was a little cold inside and I had started a fire earlier, I decided to kick my pasta up a notch and use the woodstove oven to create a little pasta casserole. So I layered my pasta with mozzarella and my tomato sauce, covered in more mozzarella, some fresh basil leaves and parmesan and left it in the oven until the cheeses had melted. There’s something magical about cooking in a woodstove oven – everything you put in there turns to gold. It’s one of many reasons why living in an apartment just… sucks!
// Meil vedeles siin parajasti tagliatellesid, mozzarellat ja värsket basiilikut, nii et otsustatud sai, et täna on pastapäev. Alustuseks keetsin purustatud konservtomatitest, värsketest tomatitest, värskest oreganost, tšillist, küüslaugust ja värskest basiilikust kokku mõnusa rikkaliku tomatikastme. Kuna toas oli jahedavõitu, olin varem juba pliidi alla tule teinud ja otsustasin võimalust ära kasutada ja oma pastaroa hoopis ahju lükata. Ladusin pasta, kastme ja mozarella kihiti vormi, katsin mozzarella, parmesani ja värske basiilikuga ja jätsin ahju nii kauaks kui juustud olid sulanud. Puupliidil ja -ahjus küpsetamise juures on midagi eriti maagilist – kõik, mille sinna pistad, tuleb välja puhta kullana. See on üks triljonist põhjusest, miks korteris elamine on… nõme, noh!
That looks amazing!
wow this sounds so good!